Logga in

”Vi försöker påverka kunderna att välja miljövänliga lösningar”

Publicerad
3 okt 2019, 08:00

Prisade VVS-konsultens vd berättar om hur de arbetar på bred front med hållbarhet och mångfald.

Bygg- och VVS-konsulten Kadesjös Ingenjörsbyrå i Västerås har vunnit Stora Näringslivspriset, som är instiftat av Handelskammaren Mälardalen.

Kadesjös vd Birgitta Lindblad är glad och överraskad över priset.

Varför får ni priset tror du?

– Vi har jobbat mycket med miljö och hållbarhet de senaste åren. Dessutom har vi funnits många år i Västerås och drivit företaget på ett seriöst sätt. Vi har vuxit i lagom takt och tagit hand om våra medarbetare på ett bra sätt. Vi har också varit en tydlig del av näringslivet i Västerås, bland annat genom att delta i olika nätverk.

Hur arbetar ni med hållbarhet?

– För oss handlar det både om ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Vi har haft en ekonomisk stabilitet i många år. Vi värnar om vår personal, bland annat genom en bra arbetsmiljö och medarbetarundersökningar. Vi sponsrar lokala idrottsklubbar och ingår i föreningen Företagsvolontärerna, som arbetar mot utanförskap i Västerås. Miljömässigt handlar det om vad vi själva kan göra, exempelvis åka tåg och erbjuda personalen el- och hybridbilar. Dessutom försöker vi få in det i vår projektering genom att påverka kunderna att välja miljövänliga och energieffektiva lösningar.

Så slår kusinen från landet jättarna i stan  – Norrländska TM Konsult rankas före storföretagen av Sisab i Stockholm

I prismotiveringen nämns också att ni uppmuntrar mångfald, på vilket sätt gör ni det?

– Vi deltar i ett projekt som heter ”Jobba i Västerås” där ungdomar i högstadiet och på gymnasiet får göra studiebesök på företag. Projektet är främst riktat mot tjejer och ungdomar med utländskt ursprung. Vi strävar mot en arbetsplats med lika många tjejer som killar och vill få in så många som möjligt med utländskt ursprung. Vi har kommit en bit på vägen och jobbar långsiktigt med det.

Vad betyder priset för er?

– Det är ett erkännande för oss och ett bevis på att vi driver företaget på ett bra sätt. Vi fyller 75 år 2020 och det är det första priset som vi någonsin har fått.  

Instalcos vd Per Sjöstrand om tiden som konstruktör på Kadesjös

Hur kom du in i företaget?

– Jag var revisor från början och hade Kadesjös som kund i början av 1990-talet. 1996 tackade jag ja till erbjudandet om att bli ekonomichef. När den förre vd:n ville trappa ned 2010 blev det en rekryteringsprocess som slutade med att jag fick jobbet som vd. I dag är jag delägare i företaget tillsammans med tio andra anställda nyckelpersoner.

Kadesjös har i dag cirka 60 anställda, ungefär 25 procent kvinnor, och omsätter 70 miljoner kronor.

Priset delades ut av landshövding Minoo Akhtarzand på Stora Näringslivsdagen den 24 september på Aros Congress Center i Västerås, skriver VLT.se.

Motiveringen löd:

”Hållbarhet är en fråga med många perspektiv. Årets vinnare av Stora Näringslivspriset har drivit en framgångsrik och hållbar verksamhet under flera decennier och ligger i absolut framkant inom sin bransch. Genom ett aktivt arbete med att rekrytera in talanger, utveckla medarbetare och uppmuntra mångfald är företaget en attraktiv arbetsgivare och en förebild för andra företag. Bolaget har på ett framgångsrikt sätt implementerat hållbarhet, och miljömedvetenhet i sin organisation för att minimera miljöpåverkan och resursförbrukning till gagn för såväl den egna verksamheten som för kunder och samhället i stort. Företaget är minst sagt ett föredöme i en starkt miljöpåverkande bransch.”

Juryn består av företag och medlemmar i Handelskammaren Mälardalen samt representanter för Region Västmanland och Almi Mälardalen.

Kadesjös projekterar nya Södertälje sjukhus

Även 2016 gick priset till ett företag i VVS-branschen, ventilationstillverkaren Systemair i Skinnskatteberg.