Logga in

Rymdduschen nominerad igen

Publicerad
24 apr 2018, 14:48

Den svenska innovationen fortsätter väcka intresse.

Orbital Systems dusch uppmärksammas igen – denna gång hos Europeiska patentverket, Epo.

Uppfinnaren Mehrdad Mahdjoubi, mannen bakom Orbital Systems dusch Oas, är nominerad till European Inventor Award 2018 i kategorin SME, små och medelstora företag.

– Mahdjoubis uppfinning möjliggör helt nya lösningar för vattenåtervinning och är dessutom ett utmärkt exempel på hur patentskydd kan hjälpa också mindre företag att hävda sig inom grön teknik, säger Benoît Battistelli, chef för Epo, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Rymdteknik snålar på duschvattnet

Över två miljarder människor i världen är drabbade av vattenbrist och det krävs omställning i hur världen förvaltar denna allt mer dyrbara naturresurs. En av dem som ligger i framkant för denna utveckling är svensken Mehrdad Mahdjoubi med duschsystemet Oas. Genom filtrering och återanvändning av duschvattnet sparar det 90 procent vatten och 80 procent energi jämfört med konventionella duschar, menar Epo.

Patentskydd är en avgörande faktor för att kunna kommersialisera uppfinningen. För att skydda tekniken och i nästa steg knyta till sig investerare behövdes en kassaskåpssäker patentstrategi.

– Att på samma gång vara nykomlingar på marknaden och komma in med ny teknik gjorde det otroligt viktigt för oss med patentskydd. Som innovatör och uppfinnare är det din allra viktigaste tillgång i relationen till investerare, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Efter att ha tagit fram en fungerande prototyp lämnade Mehrdad Mahdjoubi in en patentansökan först för lösningen som helhet och senare även för enskilda nyckelkomponenter i systemet. I dag skyddas Oas av åtskilliga europeiska och internationella patent avseende olika delar av systemet.

Vinnarna av innovations- och uppfinnarpriset, det trettonde i ordningen sedan starten 2006, tillkännages vid en ceremoni i Paris den 7 juni.