Nytt steg mot gemensam energibranschförening

Publicerad 21 okt 2015, 16:14

En tydlig majoritet av medlemmarna i Svensk Fjärrvärme och Svensk Energi har i dag ställt sig bakom styrelsernas förslag till att bilda en ny gemensam branschförening. Besluten fattades vid en gemensam stämma i Stockholm. Ambitionen är att den nya föreningen ska vara på plats den 1 januari 2016.

Beslutet ska bekräftas av de både föreningarnas medlemmar den 24 november.

– Vi har ägnat mycket kraft åt samtal och tycker att vi kommit fram till en bra kompromiss. Nu känns det bra att majoriteten röstat för förslaget, säger Anders Ericsson, ordförande för Svensk Energi, i ett pressmeddelande

Den nya föreningen ska tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i branschrelaterade och näringspolitiska frågor. Den ska företräda företagen i relation till andra samhällsaktörer i Sverige och EU.

‑ Våra möten runt landet har visat att branschen tillsammans vill möta de utmaningar vi står inför inom energibranschen. Vi vill bli mer aktiva i samhällsutvecklingen, fortsätta att stärka relationerna till våra kunder och andra centrala intressenter, säger Anders Östlund, ordförande för Svensk Fjärrvärme.

Den nya branschföreningen erbjuder medlemskap till företag som i Sverige bedriver handel, distribution, lagring eller omvandling av energi, samt svenska vattenregleringsföretag.