Logga in

Värmepumpar och fjärrvärme i ovanlig kombo

Publicerad
6 sep 2017, 15:44

En av Sveriges största bostadsrättsföreningar med nära 1 000 lägenheter väljer en innovativ kombination av bergvärme och fjärrvärme.

Mölnlyckeföretaget Energiförbättring Väst installerar som totalentreprenör 25 bergvärmepumpar av modellen IVT Geo i bostadsrättsföreningen Backadalen på Hisingen i Göteborg.

Bergvärme för 2 000 lägenheter i Göteborg

– Den här lösningen tar det bästa från två världar – lagrad solvärme och överskottsvärme, säger Johan Ahlgren, vd på Energiförbättring, i ett pressmeddelande från IVT.

Det ovanliga med projektet är att befintlig fjärrvärme kompletteras med bergvärme. Lösningen innebär att borrhålen värms upp under sommaren av överskottsvärme från fjärrvärmeleverantören Göteborg Energi.

”Kunden får en enormt bra energibesparing med den här lösningen. På sommaren får värmepumparna vila och endast fjärrvärmen nyttjas. Det innebär en extremt gynnsam drift för alla värme­pumpar.”

Johan Ahlgren, vd på Energiförbättring.

Det energilager som då bildas utnyttjas av värmepumparna på vintern.

– Kunden får en enormt bra energibesparing med den här lösningen. På sommaren får värmepumparna vila och endast fjärrvärmen nyttjas. Det innebär en extremt gynnsam drift för alla värme­pumpar, säger Johan Ahlgren.

Borrningen påbörjas i oktober och installationen beräknas vara klar i början av 2019. Totalt innebär projektet 3,3 mil borrhål och 2,2 megawatt effekt från de 25 bergvärmepumparna.

Pumpen före fjärren

För Energiförbättring har det varit bra att IVT Geo är staplingsbar vilket ger stor effekt på en liten yta.

– I princip får man plats med 160 kilowatt på en och en halv kvadratmeter, säger Johan Ahlgren.

Med 971 lägenheter är Backadalen en av Sveriges största bostadsrättsföreningar. Totalkostnaden för den ovanliga energilösningen beräknas bli 48,5 miljoner kronor.

– Det är ett mycket spännande och omfattande projekt som innebär en stor investering för föreningen. Men vi har en god ekonomi och betalar huvuddelen med egna medel. Med de besparingar vi gör kommer investeringen att börja betala av sig redan första året, säger Rolf Augustsson, ordförande för Backadalen.

Så fungerar Sveriges största bergvärmeanläggning

En liknande lösning används sedan i juni av Panncentralen Frölundaborg, även den i Göteborg, som försörjer cirka 2 000 lägenheter.