Det tyska solundret

Publicerad 26 mar 2015, 11:10

Det pågår en energirevolution i Tyskland där kärnkraft, rysk gas och brunkol ersätts med förnybar energi från sol, vind och vatten. VVS-Forum åkte till Berlin för att titta närmare på den tyska energiomställningen – ”Energiewende”.

1,5 miljoner tyska hushåll har i dag solpaneler på taken. Omkring 40 miljoner tyskar får el som genereras av solenergi.

– Det här är bara början på solrevolutionen. Inom en snar framtid kommer solceller och solfångare att finnas på vart och vartannat hus i hela Europa, säger Frank Maletzki, vd och ägare till solenergiföretaget Techno Solar i Berlin i VVS-Forums Tema Solenergi som kommer ut i morgon den 27 mars.

EEG är nyckeln till den tyska solrevolutionen. Enligt lagen om förnybar energi, EEG som kom redan år 2000, får producenter av solenergi ett fast pris per såld kWh solel, oavsett prisnivån på den tyska elbörsen.

– Vi tyskar tycker om att göra något bra för miljön och samtidigt tjäna pengar. Det är hemligheten bakom solrevolutionen, säger Carsten Pfeiffer, på BEE, en organisation för förnybar energi med totalt över 30 000 medlemmar, bland annat solenergiföretag.

– Nästa år kommer priserna att sjunka ännu mer på solceller. Snart kommer det också att finnas lagringsmöjligheter integrerade i solenergisystemen genom smarta litiumbatterier, säger han.

Läs mer om projektet i VVS-Forums Tema Solenergi (nr 3/2015), som kommer ut i morgon, 27 mars, eller teckna en prenumeration här.