Så kan hantverkare dra nytta av smart trend

Publicerad 20 jan 2017, 16:07

Tjänster spelar större roll när smarta hem blir fler.

EU-marknaden för energieffektiva och intelligenta byggprodukter och tjänster kommer att fördubblas under de kommande sju åren, från 41,4 miljarder euro till 80,8 miljarder euro år 2023.

Det hävdar Christiane Egger på den österrikiska organisationen OÖ Energiesparverband, i en debattartikel i nättidningen Euractiv.

År 2020 ska alla nya byggnader vara nära-nollenergibyggnader i samtliga EU:s medlemsländer. Intelligenta byggnader har potential att bli ett av de viktigaste verktygen för EU att uppfylla detta mål och Paris-avtalet, menar Christiane Egger.

– Det som krävs är affärsmodeller för energieffektivitet och kostnadsbesparingar i byggnader. Intelligenta byggnader innebär ett helt nytt sätt att hantera kunden och effektiviteten. Det krävs intelligenta tjänster för att byggnader ska bli smarta.

Intelligenta byggnader består av teknik och tjänster som samverkar.

Inte bara stora aktörer inom bygg- och energibranschen har en viktig roll att spela i det nya energisystemet, utan också hantverkare.

– En elektriker till exempel kan installera ledningar, men för kunden skulle det betyda så mycket mer om elektrikern också sålde en smartare lösning och erbjöd service. Det skulle kunna handla om ett solcellssystem, en laddningsstation för den elektriska bilen eller ett smart hemsystem för att övervaka och hantera effektiviteten, menar Christiane Egger.

Rekommenderade artiklar

Nordiska lösningar toppen för klimatet

VVS-Forum bevakar Almedalen

Det tyska solundret

En framtidsbransch med fokus på energi och miljö

NORDBYGG 2016. Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, har förmågan att entusiasmera sina åhörare. Hon inbjuder ständigt till dialog med gester och frågor. Så även på ett seminarium om ventilationsbranschens behov av att nyanställa fler. 

Här är hetaste nyheterna på jättemässan

Rymdteknik snålar på duschvattnet

Skärpta krav på ventilation från årsskiftet

Vid årsskiftet träder de krav i kraft som gäller ekodesign och energimärkning för ventilationsenheter. Förordningarna omfattar ekodesignkrav för bostads- och fastighetsventilation samt energimärkning för bostadsventilation. – Kraven innebär inte någon större utmaning för våra medlemmar, med undantag för vätskekopplade värmeväxlare, säger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation.

”Bättre matchning krävs mellan bristjobb och jobbsökande”

Ekobyggmässan växer

Intresset för den kommande Ekobyggmässan på Kistamässan i Stockholm är stort och arrangörerna Sweden Green Build Council (SGBC), utökar därför hallytan med 50 procent. – Vi kommer att fylla mässhallen väl, säger Karin Moberg, projektledare för Ekobyggmässan, i ett pressmeddelande. 

”Myter om ROT-avdrag”

ROT-avdraget har blivit för dyrt, menar regeringen. Därför ska ROT-avdraget sänkas från 50 till 30 procent. Allt enligt vice finansminister Per Bolund (MP) som i dag presenterade regeringens kommande skatteförslag tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S). Vissa av förslagen kommer redan nu i vårbudgeten.