Logga in

”Visstids-anställningar har inte ökat”

Publicerad
21 nov 2014, 11:00

LO presenterade i går en undersökning som visar att visstidsanställningarna blir allt fler, men i en intervju i VVS-Forum menar Svenskt Näringslivs vd, Carola Lemne, att visstidsanställningar inte har ökat på de fasta jobbens bekostnad. Samtidigt underkänner hon den nya regeringens jobbpolitik.

Carola Lemne säger i intervjun att visstidsanställningar inom vissa säsongsbetonade branscher är helt nödvändiga, till exempel under julen eller sommaren.

– Men tillsvidareanställning är fortsatt normen på svensk arbetsmarknad och visstidsanställningar har inte ökat på de fasta jobbens bekostnad.

I intervjun underkänner Carola Lemne också den nya regeringens jobbpolitik. Hon framhåller att eftersom så lite av det som har föreslagits leder till tillväxt, och därmed möjlighet för företagen att anställa, så tror hon inte att målet att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020 kommer att infrias.

– Höjda arbetsgivaravgifter för till exempel pensionärer och ungdomar tror jag kan ge motsatt effekt. Den här regeringen ser inte det den förra gjorde och som varit så framgångsrikt, att med lägre skatteprocent så blir det högre tillväxt. Däremot kan man ju gömma en del arbetslöshet, med till exempel traineeplatser, men det är inte samma sak.