Logga in

Insatser för renare avlopp

Publicerad
10 sep 2013, 09:12

BUDGET 2014. Regering föreslår två satsningar för renare avlopp. 75 miljoner kronor ska satsas årligen på lokala vattenvårdsprojekt för att minska övergödning. Och under en fyraårsperiod ska 32 miljoner kronor gå till avancerad teknik för rening av bland annat läkemedelssubstanser.

Regeringen föreslår att 75 miljoner kronor årligen från och med 2014 ska satsas på att stödja det lokala arbetet med åtgärder för bättre vattenkvalitet, framför allt med avseende på åtgärder mot övergödning.

– Jag är glad att vi kan göra denna satsning för att minska övergödningen och förbättra vattenkvaliteten. Arbetet ska ske tillsammans med ideella organisationer, kommunerna och jordbruket, säger miljöminister Lena Ek (C), i ett pressmeddelande.

Dessutom föreslår regeringen en satsning på 32 miljoner kronor fördelat på en fyraårsperiod till avancerad teknik för rening av läkemedelssubstanser och andra svårnedbrytbara kemikalier i avloppsvatten.

– Dagens avloppsreningsverk är inte utformade för att ta hand om läkemedelsrester och andra svårnedbrytbara kemikalier. Regeringen vill därför främja pågående utveckling av avancerad reningsteknik för att rena det utgående avloppsvattnet, så att tekniken kan utvecklas till full skala, säger Lena Ek.

Att komplettera avloppsreningsverken med avancerade reningsmetoder skulle kunna reducera läkemedelsrester med upp till 98 procent och på köpet även andra svårbehandlade föroreningar, menar regeringen.