Logga in

EU-pris för energieffektiviseringen av Ålidhem

Publicerad
26 jun 2013, 10:58

Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden har tilldelats Sustainable Energy Europe Awards 2013 för projektet Hållbara Ålidhem. Projektet har stor fokus på energieffektivisering.

Bostaden fick priset i kategorin Living i konkurrens med 224 tävlanden från hela Europa. Utmärkelsen är en del av EU-kommissionens hållbarhetsarbete och delas ut under Sustainable Energy Europe Week som årligen hålls i Bryssel. Priset i sig uppmärksammar betydelsefulla projekt inom energieffektivisering, förnybar energi och hållbara transporter. Projekten bedöms av en jury med experter som har utsetts av EU-kommissionen.

Bakgrunden till projektet Hållbara Ålidhem var en omfattande brand som drabbade Umeå och stadsdelen Ålidhem julen 2008. Ingen människa skadades men 200 Umeåbor förlorade sina hem. Bostadsbolaget Bostaden valde då – i samarbete med Umeå kommun och energibolaget Umeå Energi – att fokusera på ett nytt, hållbart projekt.

Hållbara Ålidhem består idag av fyra hus med totalt 137 lägenheter och en vinterträdgård. Miljömässiga byggnadsmaterial används och en av Sveriges största solcellsanläggningar är under uppbyggnad. Varje hyresgäst kan i realtid se och justera sin energianvändning.

– Bostaden vill verka för en hållbar utveckling i samhället, och projektet är en viktig del i detta. I praktiken gör vi det som är möjligt med dagens teknik. Vi uppnår resultat och utvärderar våra insatser. Och framförallt, vi gör det på ett sätt som är hållbart ekonomiskt även för de boende. I den meningen är vägen också målet, säger Ann-Sofi Tapani, vd på Bostaden i ett pressmeddelande.