Nordbygg – störst, bäst och vackrast

Publicerad 5 apr 2016, 12:58

NORDBYGG 2016. Större, bättre och säkert vackrare än för två år sen. Nordbygg 2016 på Stockholmsmässan är ”all time high” och som vanligt är det installationsbranschen som dominerar.
– Nordbygg har blivit en del av branschen, en plattform där alla kan mötas, sa Peter Söderberg, projektchef på Nordbygg, vid pressfrukosten.

Över 900 utställare från ett 30-tal länder är på plats Nordbyggmässan, som i år är fylld till bredden. Ett hundratal företag, som anmält sig sent, fick helt enkelt inte plats.

– Vi har öppnat ännu mer scener och ännu mer möjligheter till kunskapsutbyte än tidigare. En stor nyhet är att studenter och utbildningar tillsammans med den fackliga organisationen SACO fått en egen dag, förklarade han och puffade extra för Sveriges Byggindustriers kampanj mot machokulturen inom byggvärlden.

Nytt för i år är också att det är alkoholfritt som gäller i montrarna. Något som, enligt Peter Söderberg, ligger i tiden.

Om hållbarhet var förra Nordbyggs tema, så kan man säga att installationer är temat för Nordbygg 2016. Just i dag är det ”världspremiär” för ”installationsdagen, som Annelie Kouthoofd, vd på Isoleringsfirmornas Förening, uttryckte det på pressfrukosten.

– Vi kör program hela dagen på Stora Scenen där vi berättar vad installationerna gör i husen, om branschregler, energimärkning, ekodesign, om smarta hus med alltmer komplexa installationer och om ett jättestort kunskapslyft som precis har startat, sa hon.

Thomas Helmerson, vd på Säker Vatten, upplyste om att det är fler installationer i kök än i våtrum numera. På Nordbygg finns en köksvägg med installationer enligt konstens alla regler att beskåda i Säker Vattens monter.

Anna-Klara Aspegren, Svensk Byggtjänst, berättade om webbtjänsten renoveringsinfo.se som samlar på kunskap om renovering. Monica Björk, vd på Byggmaterialindustrierna, informerade om att alla har tillgång till digitala byggvarudeklarationer via Byggmaterialindustriernas hemsida.

Nordbygg 2014 samlade 52 500 besökare, enligt Peter Söderberg kommer årets upplaga sannolikt att slå det resultatet. 

Läs mer i VVS-Forum 4/2016 som utkommer den 28 april.