Logga in

Mutor vanligast i byggbranschen

Publicerad
3 jul 2012, 10:05

ALMEDALEN. De flesta mutbrotten inom den kommunala sektorn sker i byggbranschen. Det sa Johan Mörck från Statskontoret när han presenterade rapporten ”Köpta relationer – om korruption i det kommunala Sverige” vid ett seminarium i Almedalen, Visby.

Det var ett fullproppat på Björkanderska i Visby när Västsvenska Handelskammaren höll seminariet ”Hur ser det ut i mutornas Sverige?” på måndagseftermiddagen.

Johan Mörck, utredare på Statskontoret, visade på att det bara är i 24 fall inom kommuner och landsting som anmälningar om mutbrott lett till åtal. Cirka 80 procent av anmälningarna kommer från privatpersoner, inte mottagarens arbetsgivare.

Och det är byggbranschen som anmäls mest i den kommunala sektorn. Den vanligaste mutan är en resa, exempelvis en nöjes- eller konferensresa som exempelvis byggföretaget betalat för tjänstemannen eller politikern.

– Det är oftast medelålders män i mellanchefsposition som jobbar inom bygg- och fastighetsförvaltning eller teknisk förvaltning som anmäls, sa Johan Mörck som efterlyste en effektivare intern kontroll, kommunal revision och ett bättre skydd för så kallade whistleblowers, personer som slår larm om oegentligheter.