Logga in

Bötfällda Tapwell: ”Bygghemma-konglomeratet styr prisutvecklingen”

Publicerad
19 apr 2024, 15:43

Tapwell går till hårt angrepp mot Konkurrensverkets beslut om att företaget ska betala nära 17 miljoner i konkurrensskadeavgift. I överklagan pekar de ut en annan aktör som prisstyrande.

Det var strax före årsskiftet som Konkurrensverket beslutade att Tapwell ska betala 16,9 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift för olovlig prisstyrning, vilket VVS-Forum tidigare skrivit om. 

Bakgrund:
Tapwell måste betala 16,9 miljoner i böter för prisstyrning

Enligt myndighetens utredning ska prisstyrningen ha pågått under två och ett halvt år.

Tapwell har överklagat beslutet till Patent- och Marknadssomstolen . I en omfattande inlaga – 160 sidor plus bilagor – underkänner Tapwell myndighetens utredning, rapporterar Installationssiffror.se som har tagit del av handlingen.

I inlagan menar Tapwell, via sina juridiska ombud, i stället att det är Bygghemma, som de kallar ”Bygghemma-konglomeratet”, som styr prisutvecklingen på marknaden. ”Det är bisarrt att hävda att Tapwell tillsammans med dessa små aktörer (företagets då 384 återförsäljare, reds anm.) skulle styra hela badrumsmarknaden i Sverige”, skriver de i inlagan.

Tapwell menar att Konkurrensverket inte förstår hur marknaden fungerar och att företaget inte har något intresse av att slå ut återförsäljare utan att företaget ”tvärtom gynnas av bredd och djup”.

Konkurensverkets grossistgranskning 2022:
Nästan hälften av installatörsföretagen får kickbacks

Tapwell har begärt muntlig förhandling och åberopar 14 vittnen, skriver Installationssiffror.

Det är inte fastställt när Patent- och marknadsdomstolen kommer att behandla ärendet.