Logga in

Stipendium till VVS-Forums temaredaktör

Publicerad
22 mar 2012, 09:14

Vid en ceremoni på onsdagskvällen i Stockholms Byggnadsförenings hus delades ett stipendium på 30 000 kronor ut till Eva-Maria Fasth, VVS-Forums reporter, som förutom att hon bevakar det mesta som har med energi att göra på tidningen, också är redaktör för VVS-Forums temabilagor. Den senaste handlade om just energieffektivisering.

Stipendiet är avsett att täcka kostnaderna för en resa till Japan för att på plats studera uppbyggnaden av en smart, grön stad, Fujisawa, efter tsunamin. Staden ska rymma tusen småhus som blir utrustade med solceller, bränsleceller och värmepumpar.

Fujisawa SST ska minska CO2-utsläppen med 70 procent och vattenanvändningen med 30 procent jämfört med tusen vanliga hushåll. Alla hus är uppkopplade till ett smart elnät som gör att elen används när den är som billigast och grönast. Äldre personer kommer att erbjudas medicinska faciliteter och annan hjälp via smart teknik. Något som inte minst är viktigt i Japan med sin åldrande befolkning.

Fujisawa SST ska stå klar 2013 och är tänkt att bli en global förebild.

Elektronikjätten Panasonic är ett av nio företag i ett konsortium som är med och bygger upp Fujisawa Sustainable Smart Town (SST), 50 km utanför Tokyo.

Vad säger Eva-Maria om stipendiet?

– Jag känner mig hedrad och stolt och ser fram emot att åka till Japan. Med tanke på den växande urbaniseringen, åtta av tio människor i världen kommer att bo i städer år 2050, så är det allt viktigare att städerna blir energisnåla och gröna.

När åker du?

– Troligen i höst. Jag har redan nu kontakter med representanter för Panasonic för att förbereda mitt besök i Fujisawa som ju var hårt drabbat av tsunamin.