Logga in

Swebo Bioenergy i konkurs

Publicerad
16 sep 2010, 12:40

Bodenföretaget Swebo Bionergy försattes i tisdags i konkurs vid Luleå tingsrätt. Konkurshotet har vilat över företaget en längre tid. I april i år inleddes en rekonstruktion av Swebo.

Företaget utvecklar, producerar samt säljer bioenergisystem för större fastigheter, industrier och närvärmeanläggningar. Swebo är specialiserat på att producera, installera och driftsätta prefabricerade värmecentraler. I produktutbudet ingår också ackumulatortankar, brännare, pannor, kulvertar, förråd, skorstenar och styrsystem.

Den 21 april beviljade Luleå tingsrätt företagets ansökan om rekonstruktion. Under räkenskapsåret 2009 hade bolaget en omsättning på drygt 53 miljoner kronor, uppger Norrbottens-Kurirens nätupplaga. Under årets första kvartal hade bolaget haft en omsättning på nära 8,7 miljoner kronor i år men gjort en förlust på nästan 6,4 miljoner kronor. Den totala skulden var då 54,5 miljoner kronor. Bolagets ekonomiska problem berodde enligt rekonstruktören på många kundförluster och för höga kostnader.

– Sedan 2007 har vi haft en tillväxttakt på 87 procent. Det har visat sig att vi har vuxit alldeles för fort de senaste två åren, sa den ene ägaren Mikael Jansson i april till Norrbottens-Kuriren

Swebo Bioenergy startades under annat namn 1976 av Björn Jansson. Nuvarande ägare är hans söner Mikael och Magnus Jansson samt från 2007 en cleantechfond, Sustainable Technologies Fund, som drivs av André Heinz och Anders Frisk.