Logga in

Striden om de svenska kollektivavtalen i offentlig upphandling

Publicerad
1 jul 2015, 09:09

ALMEDALEN. Den 25 juni släppte Konkurrensverket en rapport om att kollektivavtal inte får vara krav vid offentlig upphandling. Regeringen har också tillsatt en utredning med uppdraget att undersöka möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor i upphandlingar. På ett seminarium i Almedalen framförde flera aktörer sina synpunkter på olika alternativ. 

På seminariet medverkade Samuel Engblom, TCO, Stefan Holm, Almega, Lisa Sennström, Konkurrensverket och Helena Rosén Andersson från Advokatfirman Lindahl.  

– Om kollektivavtalen tas bort så hotar det den svenska arbetsmarknadsmodellen och det hotar även de väl fungerande lönesystem som bygger på kollektivavtalen, sa Samuel Engblom, och tillade att TCO, tillsammans med LO och Saco, anser att vid tjänster och byggentreprenader så ska löner och villkor ligga i nivå med svenska kollektivavtal.

Lisa Sennström hänvisade till den nyligen släppta rapporten från Konkurrensverket, att kollektivavtal inte ska vara krav i offentlig upphandling men att villkoren ska vara i nivå med svenska kollektivavtal. Hon informerade även om att det varit Konkurrensverkets ambition att ta fram en praktisk vägledning men att de ännu inte hade lyckats med detta.

– Det nya direktivet säger att man ska iaktta arbetsrättsliga skyldigheter i medlemsstaterna och det har kommit i gång på allvar i kommuner och landsting. Där börjar man nu ställa tydliga sociala krav, antingen i form av kollektivavtal eller kollektivavtalsenliga villkor, sa Stefan Holm, Almega.

Helena Rosén Andersson såg saken från ett annat perspektiv när hon undrade hur detta konkret ska gå att genomföra och vilka konsekvenser det för med sig.

– Hur menar lagstiftaren är min fråga. Hur kan man utföra kollektivsavtalsliknande villkor vid upphandlingar och samtidigt följa EU-rätten, den svenska arbetsrätten och upphandlingsrättens krav på proportionalitet och likabehandling? De svaren har vi ännu inte fått från regeringen trots 15 års utredande. Det började i utredningskommittén redan vid millenniumskiftet.

Regeringens utredning ska presenteras den 1 september i år.

Läs mer om seminariet i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.