Logga in

Kraftig ökning av nystartade VVS-företag

Publicerad
13 jan 2021, 06:00

Rekordmånga nya företag registrerades under det gångna året. VVS-branschen sticker ut i statistiken.

Trots rådande pandemi har det aldrig tidigare registrerats så många nya företag i landet som 2020, enligt uppgifter från Bolagsverket.

I VVS-branschen var ökningen 22 procent, från 422 år 2019 till 515 nystartade VVS-företag förra året.
Sett till alla branscher startades 14 procent fler företag 2020 jämfört med året innan, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Artikel från 12 november 2020: ”Vi ser många fördelar att vara med i en stor kedja i dessa tider”

Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen

– När det startas många nya VVS-företag är det ett tecken på styrka i branschen och att många är villiga att satsa som nyföretagare inom de områden som växer. Vi vet att valet att bli egenföretagare oftast drivs av friheten att kunna styra sin egen tid. Nu när efterfrågan är stark hos privatkunder, som normalt hanteras av de lite mindre företagen, ser många en möjlighet att driva eget, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen. Han tillägger:

– Parallellt med detta avvaktar stora företagskunder med att dra igång nya, större projekt på grund av den osäkerhet som pandemin orsakar. Gissningsvis har detta sammantaget bidragit till utvecklingen under 2020.

Artikel från 30 november 2020: Instalco växer inom industrirör

Emil Eriksson startade EM Rörteknik AB i Nyköping i januari 2020, precis då de första larmrapporterna om coronaviruset börjat spridas. Han är nöjd med resultatet.
– Det snurrar på bra. Jag är VVS-montör, jobbar med VS, främst mot konsument. Orderboken är full och framtiden ser ljus ut, säger Emil Eriksson, vd på EM Rörteknik AB.

Emil Eriksson och en tidigare kollega hade dragit igång ett gemensamt bolag 2017, efter att deras dåvarande arbetsgivare lagt ner verksamheten i Nyköping.

– Men jag och kollegan bestämde oss efter ett tag för att gå skilda vägar och då startade jag EM Rörteknik, säger han.

Än så länge har Emil Eriksson inga anställda, utan han sköter det mesta själv, utom ekonomin som han har lagt ut på ett externt företag. Att ekonomin ser bra ut har även UC noterat som gett företaget en guldplakett på sajten Allabolag.se.

Hur mycket har coronapandemin påverkat företaget?

– Ingenting, rent ekonomiskt. När det gäller själva jobben har jag kompisar som har rörfirmor och vi hjälps åt. Vi är inte direkt konkurrenter i den här stan, utan man kan hoppa in och hjälpa till där det behövs. När det gäller smittrisken så spritar jag alltid händerna och ibland har jag också munskyd när jag gör jobb hemma hos folk, beroende på vilken typ av arbete det handlar om.

Artikel från 26 november 2020: ”Vi kunde för egen maskin inte bli så mycket större”

En Sifo-undersökning som företagsservicebolaget Visma Spcs låtit göra visar att var tredje svensk, 32 procent närmare bestämt, drömmer om att starta eget. Ju yngre man är desto större verkar intresset. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år är det varannan som vill bli egen företagare.

FAKTA/NYFÖRETAGANDE

  • Under 2020 startades 73 500 företag i Sverige, en ökning med 14 procent jämfört med 2019.
  • För VVS-branschens del var ökningen av antalet nystartade VVS-företag under 2020 ännu större, 22 procent.
  • 78 procent av de nystartade företagen är aktiebolag. Det är sannolikt en konsekvens av att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet, från 50 000 till 25  000 kronor.
  • Nyföretagandet ökar i samtliga län i Sverige. Störst är ökningen i Värmland, där antalet registreringar av nya företag var 28 procent fler under 2020 än 2019, följt av Jönköpings län och Västmanland, där nyföretagandet gick upp med 21 respektive 20 procent.
  • I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Källa: Visma Spcs