Logga in

Lägsta konkurssiffrorna sedan 2011

Publicerad
8 apr 2015, 13:22

Konkurserna inom svenskt näringsliv minskade i mars med fyra procent, rapporterar affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Det innebär att antalet konkurser under perioden januari–mars är det lägsta sedan 2011. De största minskningarna är inom partihandel, byggindustri och detaljhandel.

Hittills i år har totalt 1 465 företag gått i konkurs, en minskning med 12 procent jämfört med samma period 2014.

– Det är mycket glädjande att antalet konkurser nu är på den lägsta nivån sedan 2011 speciellt med tanke på att det totala antalet företag i Sverige 2015 är 18 procent fler än 2011. Trenden med sjunkande konkurstal är ett bevis på att den svenska konjunkturen håller på att återhämta sig, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC, i ett pressmeddelande.

Många av de större branscherna upplever nu konkursminskningar. Störst är minskningarna under 2015 inom partihandel, 18 procent, byggindustri, 17 procent och detaljhandel, 15 procent. I fyra branscher ökade dock antalet konkurser under mars jämfört med samma period förra året: information och kommunikation, handel med motorfordon, restaurang och hotell samt transport.

I Västmanlands län minskade konkurserna under mars med 47 procent medan Uppsala län hade den sämsta utvecklingen, en ökning med hela 100 procent. Av storstadsregionerna är minskningen återigen störst i Skåne län, 13 procent under mars jämfört med samma period 2014.

– Två tredjedelar av länen, inklusive storstadsregionerna, uppvisar en positiv konkursutveckling tack vare en fortsatt stark efterfrågan inom framförallt byggindustri och detaljhandel säger Roland Sigbladh.

Totalt i riket försattes 527 företag i konkurs under månaden. Det motsvarar en minskning med fyra procent jämfört med mars förra året.