Logga in

Byggkonkurser ökar trots urstark konjunktur

Publicerad
1 jun 2017, 10:17

Stor skillnad mellan konkurser inom bygg och resten av svenska näringslivet.

Trots högkonjunkturen så ökade konkurserna bland byggföretag med hela 17 procent i maj. Allt enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC, som menar att försämringen av rotavdraget kan vara en orsak.

Läs mer: Så gick Anders vidare efter konkurserna

Ökningen av konkurser är klart störst inom byggsektorn av alla sektorer i landet. Antalet byggföretag som gick i konkurs har ökat med 17 procent i maj. Det kan jämföras med konkursgenomsnittet för alla branscher på fyra procent samma månad.

Enligt UC kan en förklaring vara att rotavdraget minskade från 50 till 30 procent vid årsskiftet.

– Konjunkturen är urstark och i princip alla branscher anger att efterfrågan är över eller mycket över det normala. Därför är det förvånande att konkurserna i byggbranschen ökar så mycket, säger Richard Damberg, utbildningsansvarig på UC, i ett pressmeddelande.

– Som jag ser det finns det två möjliga orsaker. Dels är det rotavdragsreglerna som ändrades vid årsskiftet, sedan är det bedrägeriaspekten. Det är oroande, menar han.

I Blekinge län (+200 procent), Jönköpings län (+75 procent) och Kronobergs län (+57 procent) ökade företagskonkurserna mest i landet under maj.

Läs mer: Tragisk olycka bakom konkurs