Logga in

Rekonstruktionen misslyckades – Rörbjörnen i konkurs

Publicerad
23 nov 2023, 08:51

I maj avslutades rekonstruktionen för företaget Rörbjörnen i Stockholm. Med färre anställda och mindre projekt såg rekonstruktören goda möjligheter för företaget att överleva. Nu har det gått i konkurs.

Rörbjörnen i Skogås söder om Stockholm försattes i konkurs den 21 november vid Södertörns tingsrätt. Bolaget hade 20 anställda vid konkursen.

Rekonstruktionen avslutas:
Efter konkurshotet – så ska Rörbjörnen överleva

Rekonstruktionen inleds:
Rörbjörnen riskerar att gå i ide

Björn Hermansson, styrelseledamot och projektledare på Rörbjörnen, hänvisar till att ökade inköpspriser på material och pressade anbudspriser påverkat lönsamheten negativt.

– Men i stort är inte detta huvudorsaken. Det är mitt arbetsklimat och arbetstempo som inte är hållbart. Det vill säga är det min egen hälsa som är den största bidragande orsaken till nedläggningen, säger han till VVS-Forum och tillägger att han inte försvinner från branschen utan snart är tillbaka.

Konkursförvaltaren Linda Schenholm på Advokatfirman Carler förklarar att orsakerna till konkursen nu kommer att utredas närmare.

– Men enligt den information vi inledningsvis har fått så beror konkursen på dålig lönsamhet på grund av bland annat höjda materialkostnader och dåligt framförhandlade avtal, säger hon.

I november förra året inleddes en rekonstruktion av företaget som hade gjort en förlust med 8 miljoner kronor. Huvudorsaken till de ekonomiska problemen var en tvist med en beställare om ett försenat projekt. Tvisten avslutades genom förlikning och rekonstruktionen avslutades i maj.

Rörbjörnen skulle framöver fokusera på mindre och medelstora uppdrag samt minska personalen något. Rekonstruktören Pär Broome konstaterade att årsomsättningen för företaget skulle minska men med högre vinstmarginaler.

Läs också:
Snabbväxande Stockholmsfirma i konkurs: ”Beställaren betalade inte”

Rörbjörnen startades 2005 och omsatte cirka 65 miljoner kronor med 22 anställda det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på 3,7 miljoner kronor.