Logga in

Skenande materialpriser kan förklara oväntad konkursökning

Publicerad
1 jul 2021, 11:58
| Uppdaterad
16 jul 2021

Byggbranschen gick emot den allmänna konkurstrenden.

Konkurserna har minskat stadigt under våren och i juni var minskningen 3 procent jämfört med samma period i fjol, enligt färsk statistik från UC. Undantag är byggbranschen och detaljhandeln.

Installatör omförhandlar kontrakt med beställare
Chockhöjda priser på material hotar installationsbranschen

Juristen reder ut möjligheterna till kompensation:
Kan vi få ersättning för att materialet blir dyrare?

Inom byggbranschen har konkurserna stadigt fallit under hela våren, fram till maj då konkurserna plötsligt ökade med 24 procent. Under juni ökade de med 21 procent i jämförelse med samma månad i fjol.

Byggbranschen är en av få branscher som stått relativt stadigt under hela pandemin. Småföretagen inom byggbranschen har gynnats av att många arbetar hemifrån och att bostadspriserna går upp. Fler renoverar sina hus och lägenheter. Antalet konkurser har varit ganska jämnt under förra året med något undantag.

Stark efterfrågan hos privatkunder
Kraftig ökning av nystartade VVS-företag

– Det är därför förvånande att vi nu ser en sådan vändning och att konkurserna plötsligt ökar. Möjliga förklaringar kan vara skenande priser på byggmaterial där vissa material har stigit med över 30 procent. Men också att det har startats många nya företag i branschen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.