Logga in

Så funkar spillvärmeväxlaren Recycling Pipe

Publicerad
15 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
11 apr 2024

Här beskriver uppfinnaren Alf Näslund hur hans spillvärmeväxlare med mix av koppar och rostfritt funkar. Lösningen testas just nu i ett elvavåningshus i Örnsköldsvik.

1. Anordningen består av flera värmeväxlare som är kopplade till olika spillvattenstammar och energikällor i huset: avloppet, luddlådor vid tvättmaskinerna, torktumlaren och ventilationen i torkrummet i tvättstugan. 

Mer om Alf Näslunds uppfinning
”Tänk om man skulle kunna koppla samman det här systemet med värmepumpar”

Läs också:
”För att inte vara rörmokare är det ju en fin anläggning”

2. När de boende använder varmvatten, eller någon av de andra delarna i systemet avger varmvatten, känner den termostat, som varje växlare har, av temperaturen på det genomströmmande vattnet i växlarna.

3. Finns värmeenergi öppnas ventilen, finns ingen värmeenergi stängs ventilen. Detta för att undvika att någon växlare kyler systemet.

4. Alla växlare är sammankopplade i ett eget system som flyttar energin från varje enhet till två ackumulatortankar där all energi samlas. Systemet är kopplat till en tryckstyrd pump som pumpar vattnet runt i växlarna.

5. Tankarna är utrustade med fem solslingor, dessa är ihopkopplade till fastighetens varmvattensystem. På kallvattenledningarna in i huset har Alf Näslund med hjälp av en VVS-montör T:at in en kran så att det kalla vattnet som ska bli varmvatten har kopplats om så att kopplats om så att det nu förvärms av den energi som annars skulle ha hamnat i avloppet ut från huset.

Läs också:
Roland Jonsson: ”Det finns ett motstånd mot spillvärmeväxlare”

6. Vid vårt besök har temperaturen på kallvattnet höjts från 8 till 16 grader. Temperaturen varierar över dygnet, vid vissa tidpunkter har temperaturen i tankarna varit 22 grader.

7. Energin som genereras skulle kunna användas för att tillföra en effektökning på en värmepump på brinesidan. Något Alf Näslund också tror kan bli en lönsam investering.