Logga in

Företag som sköt upp stora inbetalningar får nu problem 

Publicerad
22 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
19 apr 2024

Konkurserna döljer allt från smällar efter kundförluster, personliga misslyckanden, en vikande marknad – och i vissa fall ren ekonomisk brottslighet, skriver VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson i en krönika.

Höga räntor gör att bostadsbyggandet har avstannat så de installatörer som är inriktade på den delen har det svårt. En del drabbas när deras kunder, i många fall byggarna, får problem. Jag lyssnade nyligen till ett gäng företagare som resonerade om att korta betalningstiderna och kräva bankgarantier för att slippa ta smällen om byggaren går i konkurs eller av annat skäl inte betalar.

Läs också:
Konkurserna ökar i VVS-branschen: ”Betydligt fler frågor om arbetsbrist”

Läs också:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”

Statens kraftiga stimulanser av ekonomin för att slippa en lågkonjunktur under pandemin biter oss också i svansen. Företag som sköt upp stora inbetalningar av skatter och avgifter får problem när de nu ska betalas. Det tydligaste exemplet på detta som nått mig är den här tidningens tryckeri, V-Tab, som har försatts i konkurs på egen begäran. Eftersom omsättningen var mycket högre när inbetalningarna sköts upp rör det sig om skulder på hundratals miljoner kronor som den krympta verksamheten inte klarade av.

”När jag och en kollega granskade detta fenomen för 15 år sedan fann vi att det låg brottslighet bakom så mycket som hälften av alla byggkonkurser.”

Vi ska inte heller blunda för den rena kriminaliteten. Bolag används i olika upplägg där svarta löner betalas ut. Det skickas luftfakturor för att täcka upp dessa och bolag utan egentlig verksamhet sätts i konkurs på löpande band. När jag och en kollega granskade detta fenomen för 15 år sedan fann vi att det låg brottslighet bakom så mycket som hälften av alla byggkonkurser. Inget talar för att det ser bättre ut i dag. Och inget talar för att installationsbranschen står fri, även om den sektorn inte är den mest drabbade.

Läs också:
4 tips: ”Ring runt till andra rörisar, skit i om de är konkurrenter”

Sedan finns det de som tar steget att starta eget, entreprenörer som lägger all sin energi på företagandet men av olika skäl går det inte ihop. Så var det för Björn Hermansson, som drev Stockholmsföretaget Rörbjörnen. Visst fanns det stora och tunga kundförluster men många orsaker handlade om hans sätt att driva företaget, ett sätt som inte var sunt för vare sig hans egen hälsa eller företagets. Läs hans historia här:

Björn hermanssons historia
”Jag jobbar för mycket men jag jobbar mindre än någonsin”