Logga in

Yippee Ki Yay – nu är ventkanalerna fulla av actionhjältar igen

Publicerad
20 dec 2023, 06:05

Nu är det jul igen och hör du något i ventilationen som bullrar kan det vara John McClane på skurkjakt. Eller någon av alla de andra hjältarna som gärna använder systemen för sitt smygande. Vi granskar fiktionens bild av kanalerna som rymliga, rena och tysta.

Vi kan börja med att skippa debatten om Die Hard är en julfilm eller inte – det är den – och gå rakt på det väsentliga. Hur verklighetstroget skildras ventilationstekniken i klassikern där Bruce Willis buttre polis tar sig an ett gäng tyska terrorister, eller om de bara är simpla rånare, i en skyskrapa under juletid?

Mer installationskultur:
”I böcker finns ingenting sådant här tidigare”

VVS-avtryck i populärkulturen:
Fem stjärnor som började som rörmokare

För att svara på den frågan vänder vi oss till ventilationsmontören Pontus Büttner som får avgöra saken.

En av filmens mest minnesvärda scener är när John McClane gömmer sig genom att krypa runt i ventilationskanalerna. Även om han muttrar att han nu vet hur burkmat känner sig så har han det rymligt nog. Kanalen är skinande ren.

”Då satt jag hemma och sa att det där funkar aldrig i verkligheten.”

Pontus Büttner

Dessutom är den knäpptyst. Faktum är att den högteknologiska skyskrapan på Nakatomi Plaza i Los Angeles verkar ha stora problem med luftflödet. Inte ens om man ligger inne i kanalen hörs någonting av det. Hjälten kan till och med hålla lågan från en tändare i gång utan problem för att se bättre.

Die Hard är långt ifrån ensam i populärkulturen om att låta ventilationen spela en avgörande roll. I både filmer, serier och tv-spel är det vanligt att huvudpersonerna nyttjar kanalerna som motorvägar för att smyga runt, ta sig in i hårt bevakade rum eller spionera på skurkarna, som påfallande ofta håller sina ränksmidande möten intill ett ventilationsgaller.

Nakatomi Plaza, skyskrapan i Die Hard, heter egentligen Fox Plaza Building. Foto: Getty Images.

Pontus Büttners egna favoritminne av ventilationsfiktion är det gamla tv-spelet Golden Eye till Nintendo 64, där han styrde James Bond runt i kanalerna och sedan överraskade de onda hejdukarna inne på en toalett. 

– Sedan tänker jag spontant på en svensk film jag såg för något år sedan där insatsstyrkan skulle ta sig in via ventilationssystemet på något sätt. Då satt jag hemma och sa att det där funkar aldrig i verkligheten, säger han. 

Scenerna i Die Hard beskriver han som verklighetsfrånvända. Då pratar vi alltså om ventilation, inte att Bruce Willis tar sig an en hel grupp välorganiserade bovar ensam.

– Man ser ju att det är fruktansvärt rent i kanalerna i filmen. Det blåser inte heller i dem, det verkar inte röra sig någon luft. I verkligheten hade det susat rätt bra. Det är knappast några stängda spjäll någonstans för dem ser man inte till, säger han.

Kanalerna är också, om det så är Mission Impossible eller Die Hard, alltid skinande rena på insidan. 

Pontus Büttner. Foto: Privat

– Är det driftsatt i en befintlig fastighet blir det väldigt skitigt i frånluften där allt sugs in och det blir inte helt rent i tilluften heller, säger Pontus Büttner. 

Enligt honom skulle kanalerna hålla för välbyggda actionhjältar men det vore inte lätt att ta sig fram i dem i hemlighet. 

– De håller nog om man hängt upp dem ordentligt, om inte montörerna varit slarviga. I normala fall skulle belastningen göra att plåten bucklar sig och det låter så klart. Har man tur är det några varv isolering runt kanalen som dämpar ljudet lite i så fall.

Även om det förstås finns dimensioner stora nog att rymma fullvuxna karlar så ser verklighetens dragningar inte ut som i filmerna, där man i regel kan krypa fram till alla möjliga viktiga rum.

Rördragning blev lyrik:
VVS-dikt av sliten rörläggare upptäcktes i slottsruin efter 134 år

– Det finns ju jättestora kanaler men det är sällan de går ut i allmänna utrymmen. Det brukar reduceras ned till mindre dimensioner ju längre ut i huset man kommer. På skolan vi bygger nu så har vi uppe i fläktrummet rektangulära kanaler som är 2,5 gånger 1,2 meter, inga problem att röra sig i dem. Men snackar vi nere i allmänna ytor är det cirkulära kanaler på en halvmeter i diameter. För att åla sig genom dem får man vara smal.