Logga in

Fem stjärnor som började som rörmokare

Publicerad
11 maj 2022, 08:57

De är några av världens mest kända personer numera, men före strålglansens dagar mokade de rör för fulla muggar.

Foto: Facebook.

Conor McGregor: MMA-stjärnan Conor McGregor gillade inte skolan och blev rörmokarlärling i Dublin som 17-åring. Han har beskrivit hur han jobbade tolvtimmarspass som rörmokare innan han åkte och tränade på kvällarna. När han hoppade av sin VVS-karriär för att satsa fullt ut på sporten blev hans pappa så arg att de började slåss. 

Foto: Sony Music.

Ozzy Osbourne: Hårdrocksikonen från Birmingham lämnade plugget ännu tidigare. Redan som 15-åring började han med diverse påhugg, bland annat på byggen. Han var också rörmokarlärling i några år innan han slog igenom med Black Sabbath.

Foto: Niclas Brunzell.

Jerry Williams: Rocklegendaren Erik Fernström, mer känd som Jerry Williams, arbetade som rörmokare när han var ung. Men hans andra talanger tog honom snart ut på vägarna bort från rördragningar i Solna. Jerry Williams hade knappt hunnit fylla 20 år när han och hans grupp var förband åt The Beatles på deras Sverigeturné 1963. 

Foto: Wikimedia Commons

Michael Caine: Den numera adlade och tvåfaldigt Oscarsbelönade filmstjärnan har en omisskänlig cockneydialekt. Han föddes in i en arbetarklassfamilj i London på 1930-talet och hade ett antal kortvarigare jobb efter att han kommit hem från tjänstgöring i Koreakriget på 50-talet. Bland annat var han rörmokarlärling samtidigt som han försökte få fart på skådespelarkarriären. Efter genombrottet i Zulu 1964 har han spelat in långt över 100 filmer.

Foto: Wikimedia Commons.

Joe Cocker: Den själfulle sångaren med den raspiga rösten växte upp i Sheffield och lämnade skolan när han var 16. Han jobbade bland annat som rörmokare innan han slog igenom som musiker. Hans karriär som albumartist sträckte sig över 40 år men han var kanske mest känd för sin cover på The Beatles ”With a little help from my friends” och 80-talshitten ”Unchain my heart”.

Och här kommer två som är lite fusk:

Foto: Wikimedia Commons

Albert Einstein: Den man som många tänker på som historiens största geni ska ha sagt att han skulle ha blivit rörmokare om han fick leva sitt liv en gång till. Det för att yrket tillät en viss grad av oberoende och frihet. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Einstein erbjöds bland annat hedersmedlemskap i Chicagos rörmokarförbund. I New York såg egenföretagaren och rörmokaren Stanley Murray sin chans och skrev ett brev till Einstein där han föreslog att de två skulle starta firma ihop. “Min ambition har alltid varit att bli akademiker och din verkar vara att bli rörmokare. Jag menar att vi skulle bli fantastiskt framgångsrika ihop. Jag är beredd att ändra namnet på min firma till: Einstein & Stanley Plumbing Co”.

© Nintendo

Super-Mario: Världens mest kände rörmokare är förstås Mario från den långa raden av tevespel med hans namn. Super-Mario dök 1981 upp som pixlig gubbe i hängselbyxor och mustasch och har sedan dess dykt ner i, och upp ur, hundratals jättelika rör. Men hans yrkestitel är lite darrig. Länge var han känd som rörmokare men för några år sedan meddelade tevespelsgiganten Nintendo att så inte längre var fallet. Mario beskrevs istället som “mångsysslare”. Ett halvår senare backade Nintendo och Mario fick tillbaka sin VVS-titel. Så vitt vi vet är det fortfarande den som gäller. Super-Mario är aktuell som animerad långfilm i med premiär i december och Chris Pratt ska göra rösten.