Logga in

”Man sätter in saker i kanalsystemet som inte hör hemma där”

Publicerad
19 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
18 jan 2024

”Varför gör man på detta sätt? Nybygge. Är det inte bättre att sätta ljuddämpare i systemet direkt.” Det här mindre lyckade försöket att bli av med oväsen hittade Tommy Janius när han skulle provtrycka.

– I normala fall ska man installera ljuddämpare i kanalsystemet till varje tilluftsdon, framför allt till sovrum som det här, säger Tommy Janius på Trosa Ventilationsteknik.

Mer vvs-knas
”Kunden hade lagat den med svets och slangbit”

Läs också:
”Man slipper borra fler hål i tätskikt”

Han var i huset, som har två sovrum och ett bad på cirka 24 m2, för att provtrycka och täthetstesta byggnaden genom att proppa tilluftsdonen.

– Då hittade jag den här lösningen som inte är speciellt bra. Man sätter in saker i kanalsystemet som egentligen inte hör hemma där, som inte heller gör någon ljudmässig skillnad.

Foto: Tommy Janius

Dessutom kan de skapa mer problem framöver som till exempel lägre flöden när ”insatserna” blir smutsiga.

Tommy Janius tog en bild och la upp i Facebookgruppen Ventilationare utan gränser.

Den här åtgärden måste ha gjorts efteråt vid uppstart av ventilationaggregatet i gästhuset, misstänker han. Då upptäcktes det förmodligen att det blev mycket ljud i donen. 

– Så man börjar montera den tredelade ljuddämparen – men inte klarat ljudnivån, så då kompletterar man med ett så kallat spjäll, skumgummi, för att antingen försöka sänka ljudnivån eller strypa luftflödet.

Hur åtgärdar man detta på bästa sätt?

– Upp på vinden och klipp i så långa dämpare som får plats. Alternativt två kortare till varje don. Kan man dessutom montera dem i vinkel blir det garanterat tyst från aggregatet.