Logga in

”Bara vi i grannskapet har det här speciella kombosystemet med FTX och luft/vattenvärmepump”

Publicerad
23 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
28 apr 2024

Kristina och Pelle Landfors bor i ett hus med ett kombinerat värme- och ventilationssystem. Kanske inte låter så speciellt – men det tar mindre plats och har en lägre energianvändning än genomsnittet. På Nordbygg berättar Kristina Landfors mer om kombon.

Efter att ha kört över en halvmil på en liten grusväg genom täta Värmlandsskogar är vi framme vid en av Vänerns vikar, Landviken vid Segerstad Naturreservat utanför Vålberg.

Ordföranden för Svensk Ventilation bytte system för både uppvärmning och ventilation
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

FTX, radon och OVK – ventilation handlar om många olika ämnen
Quiz: Vad vet du om ventilation?

Solen tittar fram och vyn över landets största sjö är trolskt vacker, som Selma Lagerlöf skriver i ”Gösta Berlings saga”.

Vid en snabbtitt ser de fem enplanshusen med solceller på taken identiska ut, men vid en noggrannare anblick kan man redan på fasaden se något som skiljer dem åt.

Kristina Landfors och Andreas Persson, försäljningschef på Flexit, framför huset med det svarta gallret på fasaden som tar in luften till luft/vattenvärmepumpen och FTX-systemet. Foto: Öyvind Lund

Det sista huset på vägen har ett litet svart galler på fasaden mot vägen som tar in luften till luft/vattenvärmepumpen och FTX-systemet, de andra husen saknar en sådan ventil.

HÖR MER PÅ NORDBYGG

På mässan Nordbygg i Stockholm den 23–26 april berättar Kristina Landfors om det nya kombinerade värme- och ventilationssystemet.
Hör henne onsdagen den 24 april 11:00—11:35 på Inneklimatscenen.

– Det är bara vi i grannskapet som har det här speciella kombosystemet med FTX och luft/vattenvärmepump, säger Kristina Landfors. Tillsammans med maken Pelle, yngsta sonen Malte och storpudeln Milla flyttade hon in här i november 2021. Tidigare bodde de i ett 70-talshus i Forshaga.

Hon säger att hon och Pelle är energitekniknördar, och båda är ingenjörer. De nya kombinerade värme- och ventilationssystemet i det 140 kvadratmeter stora huset var en starkt bidragande orsak till att de flyttade hit.

Både vent och värme ryms i en dubbelgarderob. Foto: Öyvind Lund

Det som är speciellt med just den här kombinationen är att den är liten. Både vent och pump får plats i en dubbelgarderob – något som var kravet när innovationen togs fram i det här projektet som är bakgrunden till det här systemet.

En kombination av värmepump och FTX för småhus som tar mindre plats finns nu på marknaden
”Med tanke på att man slipper värmepumpens utedel är den relativt kompakt”

Energianvändningen är 67 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är klart lägre än genomsnittet för småhus som, enligt Statistiska Centralbyrån, ligger på 97 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Kristina Landfors är energikonsult på teknikkonsultfirman Anthesis, och delaktig i processen med att ta fram de här kombinerade värme- och ventilationssystemen för energieffektiva småhus i nordiskt klimat. Bakom projektet står nätverket Besmå (Energimyndighetens nätverk för energieffektiva småhus).

Hon var själv med och letade efter demonstrationshus för komboaggregaten. Samtidigt hade maken varit ute i naturreservatet Segerstad och sett att man projekterade för småhus med ett vackert läge vid Vänern.

FAKTA/FLEXITS VÄRMEPUMP

  • Econordic WH4 är namnet på Flexits luft/vattenvärmepump, som är en del av kombo-aggregatet.
  • Värmepumpen är helintegrerad, utan behov av utedel.
  • Styrning och övervakning sker via app och webb med tilläggsfunktioner via molnlösning.
  • Köldmediet är naturligt, koldioxid (CO2) med speciellt hög verkningsgrad vid varmvattenproduktion.
  • Systemet består av fyra moduler som sätts ihop till en enhet inne i huset; en värmepumpsmodul, en FTX-modul, en varmvattenberedarmodul med cirkulationspump och en installationsmodul.

De bestämde sig för att köpa mark i Landviken där småhustillverkaren Huspartner senare byggde huset som blev ett av projektets demonstrationsobjekt.

– När vi åkte ut tillsammans till Landviken och insåg att det fanns möjlighet att bygga ett hus med det här kombinerade värme- och ventilationssystemet, en luft/vattenvärmepump och FTX, kände vi att det här vill vi ha. Det är fin skog och nära till vatten där vi kan paddla kajak, säger Kristina Landfors och pekar ut mot Vänern genom de stora fönstren, som går från golv till tak och nästan raderar ut gränsen mellan ute och inne.

– Den enda nackdelen med att bo så här är att man blir bilberoende, närmaste busshållplats är en dryg mil härifrån. Men vi kör elbil, så det känns lite bättre.

Johan Lind, som jobbar med värmepumpsoptimering, anser att kritiken är orättvis
”Kräva att frånluftsvärmepumpar borde förbjudas är djupt okunnigt”

Totalt har de betalat 6,5 miljoner kronor för huset, inklusive mark, bygg- och materialkostnader samt installationer.

Vill du veta mer? Missa inte Kristina Landfors föreläsning på Nordbygg om projektet.

FAKTA/BESMÅ-PROJEKTET

  • Det är Energimyndighetens beställarnätverk Besmå som står bakom teknikutvecklingsprojektet Kombinerade värme- och ventilationssystem för energieffektiva småhus i nordiskt klimat. Det tog tio år att slutföra.
  • Projektet mynnade ut i ett samarbete mellan småhus- och aggregattillverkare med syfte att utveckla tekniken man eftersökte.
  • Tack vare samarbetet klarade fyra (blev fem under processens gång på grund av bolagsomständigheter) tillverkare till slut skallkraven för att gå vidare i upphandlingen. Metro Therm, H Östberg Ventilation, Systemair, Flexit och Panasonic.
  • Resultatet blev en helt ny innovation – ett litet kombinerat värme- och ventilationssystem.
  • Flexits och Panasonics kombosystem finns nu på marknaden.
  • Det är Flexit, som firar 50 år och som har huvudkontor i värmländska Töcksfors, som har tillverkat och installerat komboaggregatet hemma hos familjen Landfors.