Mats Hellberg, vice korpral och VVS-tekniker samt fältsjukhuset i Göteborg. Foto: Försvarsmakten

”Vi har tillsatt två VVS-montörer till fältsjukhuset i Göteborg”

Publicerad: 06 april 2020 Text: Eva-Maria Fasth

Försvarsmakten har upprättat 20 intensivvårdsplatser och 50 sjukvårdsplatser vid ett fältsjukhus utanför Östra sjukhuset i Göteborg.

Hallå där Mats Hellberg, vice korpral och VVS-tekniker på logistikplutonen vid andra sjukhuskompaniet.

Ni efterlyser en VVS-montör som minst har varit gruppchef i lumpen till bygget av fältsjukhuset i Göteborg. Varför är just militär erfarenhet viktig?

– Kravet är att man minst har gjort GMU/värnplikt gärna som gruppchef och har bra ledaregenskaper, eftersom man ska leda och utbilda andra tekniker och soldater. Man ska kunna strida och därmed uppfylla soldatkraven och klara fys-testerna. Av dem som sökt hade flera varit på utlandstjänst.

– Det är viktigt att våra montörer arbetar inom våra, militära system för vatten och avlopp. Till exempel har vi vakuumsystem för toaletterna. Dessutom ska VVS-montörer inom Försvarsmakten kunna jobba på entreprenad.

Har ni fått napp?

– Ja, behovet är nu uppfyllt, vi har tillsatt två VVS-montörer till fältsjukhuset i Göteborg. Det är uppenbart att många rörmokare inte känner till att man kan arbeta som VVS-montör inom Försvarsmakten.

Hur har urvalsprocessen gått till?

– Självklart ska den som söker vara utbildad VVS-montör. Sen vill vi gärna ha en bred VVS-kompetens. Om vi skulle ta in en person från gatan och utbilda honom eller henne till VVS-montör, se till att hon eller han tar ett lastbilskort och även ge personen en militär grundutbildning så skulle det ta åtta år.

FAKTA/VVS INOM FÖRSVARSMAKTEN

  • Första och andra sjukhuskompaniet i Göteborg har en mängd specialister, däribland VVS-montörer och elektriker.
  • De ingår i logistikplutonen som är dimensionerad för att driftsätta fältsjukhus med el, vatten, diesel, ventilation, värme och kyla.
  • För att kunna gruppera ett fältsjukhus behövs en yta stor som sammanlagt 5–7 fotbollsplaner. Till det kommer plats för stab, boende, hygien, kok, uppställningsplats för containrar och fordon samt helikopterlandningsplats.
Fler nyheter