Logga in

”Vi har tillsatt två VVS-montörer till fältsjukhuset i Göteborg”

Publicerad
6 apr 2020, 09:00

Försvarsmakten har upprättat 20 intensivvårdsplatser och 50 sjukvårdsplatser vid ett fältsjukhus utanför Östra sjukhuset i Göteborg.

Hallå där Mats Hellberg, vice korpral och VVS-tekniker på logistikplutonen vid andra sjukhuskompaniet.

Ni efterlyser en VVS-montör som minst har varit gruppchef i lumpen till bygget av fältsjukhuset i Göteborg. Varför är just militär erfarenhet viktig?

– Kravet är att man minst har gjort GMU/värnplikt gärna som gruppchef och har bra ledaregenskaper, eftersom man ska leda och utbilda andra tekniker och soldater. Man ska kunna strida och därmed uppfylla soldatkraven och klara fys-testerna. Av dem som sökt hade flera varit på utlandstjänst.

– Det är viktigt att våra montörer arbetar inom våra, militära system för vatten och avlopp. Till exempel har vi vakuumsystem för toaletterna. Dessutom ska VVS-montörer inom Försvarsmakten kunna jobba på entreprenad.

Har ni fått napp?

– Ja, behovet är nu uppfyllt, vi har tillsatt två VVS-montörer till fältsjukhuset i Göteborg. Det är uppenbart att många rörmokare inte känner till att man kan arbeta som VVS-montör inom Försvarsmakten.

Hur har urvalsprocessen gått till?

– Självklart ska den som söker vara utbildad VVS-montör. Sen vill vi gärna ha en bred VVS-kompetens. Om vi skulle ta in en person från gatan och utbilda honom eller henne till VVS-montör, se till att hon eller han tar ett lastbilskort och även ge personen en militär grundutbildning så skulle det ta åtta år.

FAKTA/VVS INOM FÖRSVARSMAKTEN

  • Första och andra sjukhuskompaniet i Göteborg har en mängd specialister, däribland VVS-montörer och elektriker.
  • De ingår i logistikplutonen som är dimensionerad för att driftsätta fältsjukhus med el, vatten, diesel, ventilation, värme och kyla.
  • För att kunna gruppera ett fältsjukhus behövs en yta stor som sammanlagt 5–7 fotbollsplaner. Till det kommer plats för stab, boende, hygien, kok, uppställningsplats för containrar och fordon samt helikopterlandningsplats.