Elever på VVS- och fastighetsprogrammet på Vägga Gymnasieskola, Karlshamn. Foto: Eva-Maria Fasth

VVS-programmet bland dem som ger bäst jobbchans

Publicerad: 24 november 2017 Text: Eva-Maria Fasth

Fyra yrkesprogram leder säkrast till jobb, däribland VVS- och fastighetsprogrammet.

Omkring hälften av eleverna som gått ut fordons-, bygg-, vård- eller VVS-programmet har fått anställning efter studenten. Det visar ny statistik från Skolverket.

VVS-lärling städar på byggarbetsplatser

Enligt statistiken har andelen yrkeselever, som snabbt etablerade sig på arbetsmarknaden, ökat från cirka 30 till 40 procent.

– Att få ett jobb under det första året efter gymnasieskolan är en mycket bra start på yrkeslivet. Här ser vi tydligt att många yrkesprogram kan ge den möjligheten, säger Torun Rudin, enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har andelen yrkeselever minskat när yrkesprogrammen inte längre automatiskt gav högskolebehörighet, något som nu har ändrats.

VVS-elever ska kunna plugga på universitetet

I hela årskullen, med elever på högskoleförberedande program inräknade, var 60 procent upptagna med studier eller jobb ett år efter gymnasiet. 36 procent hade osäker eller svag ställning på arbetsmarknaden medan 3 procent varken arbetade eller pluggade.

– Det är naturligtvis olika efterfrågan på arbetskraft i olika branscher, även om många av dem har ett stort rekryteringsbehov, säger Torun Rudin.

"Unga är rädda för att binda sig till ett arbete livet ut"

Kullen som följts upp är den första som lämnade den ”nya” gymnasieskolan efter reformen 2011, då det blev en tydligare uppdelning mellan högskoleförberedande och yrkesförberedande program.

Yrkesprogrammen med störst jobbchans 

  1. Fordon och transport 54 procent
  2. Bygg och anläggning 54 procent
  3. Vård och omsorg 52 procent
  4. VVS och fastighet 49 procent
  5. Industriteknik 43 procent
  6. El och energi 40 procent
  7. Restaurang och livsmedel 39 procent
  8. Handel och administration 36 procent
  9. Barn och fritid 35 procent
  10. Hotell och turism 32 procent

Källa: Skolverket

Fotnot: Statistiken visar andel elever som hade etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter gymnasieskolan och gäller dem som lämnade gymnasiet år 2014. Det innebär att de hade en årsinkomst på minst 187 100 kronor och inte hade varit registrerade som arbetslösa under året.

Se hela listan här.

 

Fler nyheter