Logga in

Uppgivenhet blandat med glädje

Publicerad
21 jan 2016, 13:54

Reaktionerna från organisationerna inom VVS- och kylområdet präglas i dag av både glädje och uppgivenhet efter gårdagens besked om beviljade utbildningar inom Yrkeshögskolan. 

Beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) avser de utbildningar som får bedriva yrkeshögskoleutbildning med första start hösten 2016 eller våren 2017. Av de inkomna 1 421 ansökningarna blev 446 utbildningar, motsvarande ungefär 25 700 platser, beviljade. Varje utbildning får två omgångar.

Hos Svensk Ventilation är det i dag mest uppåt. Av tio ansökningar var det bara två som inte blev beviljade till ventilationsbranschen.

– Dessutom full pott till VVS-ingenjör hos IUC, Stockholm, Katrineholm och Malmö, säger en glädjestrålande Britta Permats, vd på Svensk Ventilation till VVS-Forum.

– Men vi är naturligtvis lite besvikna över att vi inte fick ventilationsutbildningen i Enköping och fastighetstekniker 2 mot ventilation i Huddinge beviljade, men annars är vi väldigt nöjda, säger hon. I Enköping pågår tidigare beviljad utbildning ett år till och därför hoppas vi på få en ny period nästa år med början i augusti 2017, tillägger Britta Permats.

Inte lika glad är Per Jonasson, Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen. Inte heller i år fick kylbranschen några av sina utbildningar hos IUC beviljade.

– Jag kan bara åter igen konstatera att Yrkeshögskolemyndigheten varken har intresse, förstånd eller vilja att se de behov som finns inom vår bransch. Vi har under åratal haft skriande behov och kopplat till de nya EU-direktiv som beslutades för ett år sedan så kommer de här behoven bara att öka, säger han till VVS-Forum.

Även Marcus Andersson, vd på IUC i Katrineholm, är besviken.

– Jag förstår inte hur myndigheten resonerar. I sin egen omvärldsanalys har MYH angett att Sörmland är ett prioriterat område när det gäller kyl- och värmepumputbildningar. Nu hamnade utbildningarna i stället i Helsingborg och Härnösand. 

Per Jonasson fastslår att han inte längre personligen kommer att engagera sig i Yrkeshögskolan utan kommer att söka nya vägar.

– Generaldirektören kan glädja sig åt att han inte kommer att störas av mig längre. Det är inte en framkomlig väg för oss att arbeta med Yrkeshögskolan, utan vi har nu påbörjat ett nytt arbete, med bland annat lärlingssystem.

Han påpekar dock att han är glad över att två utbildningar som hör till kylbranschen blev beviljade.

– Härnösand fick sin utbildning till kyl- och värmepumptekniker på 300 poäng, 1,5 år, beviljad och Personal Skills i Helsingborg fick sin utbildning till kyl- och ventilationstekniker, säger han och tillägger:

– Vi kommer naturligtvis att stötta dem som kämpar på med detta, även om det inte ens är i närheten av de behov som finns.

Läs mer om de beviljade yrkesutbildningarna på MYH:s webbplats.