Logga in

Här är Sveriges bästa VVS-skola

Publicerad
15 nov 2019, 11:31

Hög och jämn kvalitet motiverar vinsten och VVS-läraren hyllar eleverna.

VVS-Branschens Yrkesnämnd har utsett Peder Skrivares skola i Varberg till Årets VVS-Skola. Motiveringen är att skolan håller jämn och hög kvalitet i utbildningen. Den visar ett starkt och varmt engagemang för varje elev och skolan arbetar ständigt för att utveckla och förbättra sin utbildning.

Han är lika stor som Zlatan

Mattias Gellerstedt. Foto: Peder Skrivares skola– Det känns fantastiskt roligt. Att få utmärkelser är alltid trevligt och framför allt när vi får för att vi bedriver bra skolverksamhet, säger Mattias Gellerstedt, yrkeslärare på VVS- och fastighetsprogrammet.

Elever som är nöjda med utbildningen är en starkt bidragande orsak till utmärkelsen. Mattias Gellerstedt lyfter också fram bra lokaler.

– Det har varit ett långsiktigt arbete sedan sju år tillbaka då utbildningen startade. Tidigare skickades eleverna till Katrineholm för att läsa teori, säger Mattias Gellerstedt, nöjd över flytten.

Här är VVS-montör ett bristyrke – och här är det det inte

Han framhåller också att skolan fått gott rykte och lockar till sig duktiga elever.

– Med bra elever är det ganska lätt att vara bra lärare. Men vi har också företag som är enormt duktiga på att ta hand om dem, säger han.

På Peder Skrivares skola läser eleverna första året på skolan. Andra och tredje året är eleverna ute hos företagen som lärlingar.

– Eleverna tycker att det är roligt att få komma ut och känna sig som riktiga yrkesmän.

Skolan har 14 platser på VVS- och fastighetsprogrammet med ungefär dubbelt så många förstahandssökanden varje år. Av platserna är tio för VVS, övriga för kyla eller ventilation. Enligt Mattias Gellerstedt har det aldrig varit svårt för eleverna att hitta lärlingsplatser efter skolgången.

– De som kommer ut är väldigt duktiga ock omtyckta. Då är det lätt för företagen att ha lärlingar.

”Jag valde VVS för att det är ett socialt yrke”

Eleverna har väldigt lätt få jobb, 95 procent av dem blir anställda inom VVS-branschen, uppger Mattias Gellerstedt.

Mattias Gellerstedt har 30-årig erfarenhet från VVS-branschen och har bland annat arbetat som montör inom VVS och industrirör, projektledare och filialchef.