Yrkeskompassen leder unga till jobb

Publicerad 8 feb 2016, 09:34

Arbetsförmedlingen har inför det förestående gymnasievalet uppdaterat sin informationstjänst Yrkeskompassen. Den visar att behovet av VVS-montörer och VVS-ingenjörer är mycket stort och att utsikten för att få jobb är väldigt goda i dag men också på både fem och tio års sikt.

Arbetsförmedlingen presenterade för knappt en vecka sedan rapporten ”Var finns jobben?”, vilket VVS-Forum då rapporterade om (se nedan). Nu har Arbetsförmedlingen uppdaterat sin sök- och informationstjänst Yrkeskompassen med de färska jobbprognoserna. I Yrkeskompassen kan en niondeklassare som står inför sitt gymnasieval få information per yrkesområde om jobbmöjlighet i dag och på längre sikt samt läsa om vad jobbet innebär och vilka förmågor som krävs. Där finns också länkar för mer utbildningsinformation samt till fack och arbetsgivarorganisationer inom respektive branschområde.

– Det finns många yrken som ungdomar inte känner till och som kan ha goda utsikter till jobb på lite längre sikt, när de som nu väljer gymnasium är klara. Om man ska kunna göra ett bra, väl genomtänkt val måste man veta vad som finns att välja på, säger Pernilla Tingvall-Lindström, analytiker på Arbetsförmedlingen, som också framhåller att det allra viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning.

Pernilla Tingvall-Lindström tillägger också att om man vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet så kan ett yrkesprogram vara dörren ut i yrkeslivet.

Yrkeskompassen visar att det kommer att vara mycket hög efterfrågan på både ingenjörer och montörer inom VVS-branschen på både kort och lång sikt.

Mer information om Yrkeskompassen.

Rekommenderade artiklar

Akut brist på yrkeslärare

Vägghängda toaletter blir alltmer populära. TECE WC-fixtur med Safetybag gör det snabbt och enkelt att installera.

Annons

”Vi sparar både tid och kapar arbetsmoment”

Allt fler väljer att installera vägghängda toaletter. TECE har tagit fram en revolutionerande WC-fixtur som gör det jobbet enklare och snabbare för installatören – […]

Nobben för branschens utbildningar

VVS-programmet bland dem som ger bäst jobbchans

Uppgivenhet blandat med glädje

Reaktionerna från organisationerna inom VVS- och kylområdet präglas i dag av både glädje och uppgivenhet efter gårdagens besked om beviljade utbildningar inom Yrkeshögskolan. 

Kritiserad och utskälld

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), har länge stått i skottgluggen för installationssektorns missnöje för att utbildningar som leder till jobb får avslag. I kommande nummer av VVS-Forum svarar myndighetschefen Thomas Persson på kritiken.

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

Byggeffektivitet kan bli nytt forskningscentrum på KTH

Centrum för byggeffektivitet kommer ett nytt forskningscentrum att heta – om det blir verklighet. Enligt långt gångna planer ska centrat finnas på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, erfar VVS-Forum. – Vi undersöker nu vilken roll installationsbranschen ska ha, säger Magnus Everitt på VVS Företagen, som håller i projektet.

Lego kan ge fler ingenjörer

För att förbättra elevers matematikkunskaper har industrikoncernen Midroc tillsammans med KTH-studenten Tecla Malmström engagerat sig i ett projekt som syftar till att öka intresset för ingenjörsyrket. Projektet är att bygga en robot av legoklossar efter ritning och programmera den med hjälp av en dator, enligt en artikel i Dagens Nyheters nätupplaga, dn.se.

LO och S vill reformera Yrkeshögskolan

Socialdemokraterna och LO vill bekämpa arbetslösheten genom att bland annat skärpa kraven på Yrkeshögskolan och återinföra högskolebehörigheten på gymnasieskolans yrkesprogram. Kraven ligger i linje med vad installationsbranscherna, däribland VVS Företagen, länge har efterlyst.

Riksrevisionen: ”Utbilda fler yrkeslärare”