Kritiserad och utskälld

Publicerad 21 okt 2015, 10:41

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), har länge stått i skottgluggen för installationssektorns missnöje för att utbildningar som leder till jobb får avslag. I kommande nummer av VVS-Forum svarar myndighetschefen Thomas Persson på kritiken.

– Min uppgift är att ta hänsyn till alla branscher, försvarar sig Thomas Persson och tilllägger att VVS-, kyl- och ventilationsutbildningar ändå är kraftigt prioriterade i förhållande till exempelvis spa-utbildningar.

Läs intervjun med Thomas Persson i nya numret av VVS-forum (11/2015) med utgivning den 23 oktober eller i vår e-tidning här. Och här kan du teckan en prenumeration.

Rekommenderade artiklar

Akut brist på yrkeslärare

Vägghängda toaletter blir alltmer populära. TECE WC-fixtur med Safetybag gör det snabbt och enkelt att installera.

Annons

”Vi sparar både tid och kapar arbetsmoment”

Allt fler väljer att installera vägghängda toaletter. TECE har tagit fram en revolutionerande WC-fixtur som gör det jobbet enklare och snabbare för installatören – […]

Nobben för branschens utbildningar

VVS-programmet bland dem som ger bäst jobbchans

Yrkeskompassen leder unga till jobb

Arbetsförmedlingen har inför det förestående gymnasievalet uppdaterat sin informationstjänst Yrkeskompassen. Den visar att behovet av VVS-montörer och VVS-ingenjörer är mycket stort och att utsikten för att få jobb är väldigt goda i dag men också på både fem och tio års sikt.

Uppgivenhet blandat med glädje

Reaktionerna från organisationerna inom VVS- och kylområdet präglas i dag av både glädje och uppgivenhet efter gårdagens besked om beviljade utbildningar inom Yrkeshögskolan. 

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

Byggeffektivitet kan bli nytt forskningscentrum på KTH

Centrum för byggeffektivitet kommer ett nytt forskningscentrum att heta – om det blir verklighet. Enligt långt gångna planer ska centrat finnas på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, erfar VVS-Forum. – Vi undersöker nu vilken roll installationsbranschen ska ha, säger Magnus Everitt på VVS Företagen, som håller i projektet.

Lego kan ge fler ingenjörer

För att förbättra elevers matematikkunskaper har industrikoncernen Midroc tillsammans med KTH-studenten Tecla Malmström engagerat sig i ett projekt som syftar till att öka intresset för ingenjörsyrket. Projektet är att bygga en robot av legoklossar efter ritning och programmera den med hjälp av en dator, enligt en artikel i Dagens Nyheters nätupplaga, dn.se.

LO och S vill reformera Yrkeshögskolan

Socialdemokraterna och LO vill bekämpa arbetslösheten genom att bland annat skärpa kraven på Yrkeshögskolan och återinföra högskolebehörigheten på gymnasieskolans yrkesprogram. Kraven ligger i linje med vad installationsbranscherna, däribland VVS Företagen, länge har efterlyst.

Riksrevisionen: ”Utbilda fler yrkeslärare”