Logga in

VVS-programmet bland dem som ger bäst jobbchans

Publicerad
24 nov 2017, 07:39

Fyra yrkesprogram leder säkrast till jobb, däribland VVS- och fastighetsprogrammet.

Omkring hälften av eleverna som gått ut fordons-, bygg-, vård- eller VVS-programmet har fått anställning efter studenten. Det visar ny statistik från Skolverket.

VVS-lärling städar på byggarbetsplatser

Enligt statistiken har andelen yrkeselever, som snabbt etablerade sig på arbetsmarknaden, ökat från cirka 30 till 40 procent.

– Att få ett jobb under det första året efter gymnasieskolan är en mycket bra start på yrkeslivet. Här ser vi tydligt att många yrkesprogram kan ge den möjligheten, säger Torun Rudin, enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har andelen yrkeselever minskat när yrkesprogrammen inte längre automatiskt gav högskolebehörighet, något som nu har ändrats.

VVS-elever ska kunna plugga på universitetet

I hela årskullen, med elever på högskoleförberedande program inräknade, var 60 procent upptagna med studier eller jobb ett år efter gymnasiet. 36 procent hade osäker eller svag ställning på arbetsmarknaden medan 3 procent varken arbetade eller pluggade.

– Det är naturligtvis olika efterfrågan på arbetskraft i olika branscher, även om många av dem har ett stort rekryteringsbehov, säger Torun Rudin.

”Unga är rädda för att binda sig till ett arbete livet ut”

Kullen som följts upp är den första som lämnade den ”nya” gymnasieskolan efter reformen 2011, då det blev en tydligare uppdelning mellan högskoleförberedande och yrkesförberedande program.

Yrkesprogrammen med störst jobbchans 

  1. Fordon och transport 54 procent
  2. Bygg och anläggning 54 procent
  3. Vård och omsorg 52 procent
  4. VVS och fastighet 49 procent
  5. Industriteknik 43 procent
  6. El och energi 40 procent
  7. Restaurang och livsmedel 39 procent
  8. Handel och administration 36 procent
  9. Barn och fritid 35 procent
  10. Hotell och turism 32 procent

Källa: Skolverket

Fotnot: Statistiken visar andel elever som hade etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter gymnasieskolan och gäller dem som lämnade gymnasiet år 2014. Det innebär att de hade en årsinkomst på minst 187 100 kronor och inte hade varit registrerade som arbetslösa under året.

Se hela listan här.

 

Rekommenderade artiklar

Akut brist på yrkeslärare

Nobben för branschens utbildningar

Yrkeskompassen leder unga till jobb

Arbetsförmedlingen har inför det förestående gymnasievalet uppdaterat sin informationstjänst Yrkeskompassen. Den visar att behovet av VVS-montörer och VVS-ingenjörer är mycket stort och att utsikten för att få jobb är väldigt goda i dag men också på både fem och tio års sikt.

Uppgivenhet blandat med glädje

Reaktionerna från organisationerna inom VVS- och kylområdet präglas i dag av både glädje och uppgivenhet efter gårdagens besked om beviljade utbildningar inom Yrkeshögskolan. 

Kritiserad och utskälld

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), har länge stått i skottgluggen för installationssektorns missnöje för att utbildningar som leder till jobb får avslag. I kommande nummer av VVS-Forum svarar myndighetschefen Thomas Persson på kritiken.

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

Byggeffektivitet kan bli nytt forskningscentrum på KTH

Centrum för byggeffektivitet kommer ett nytt forskningscentrum att heta – om det blir verklighet. Enligt långt gångna planer ska centrat finnas på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, erfar VVS-Forum. – Vi undersöker nu vilken roll installationsbranschen ska ha, säger Magnus Everitt på VVS Företagen, som håller i projektet.

Riksrevisionen: ”Utbilda fler yrkeslärare”

”Ska vi utbilda till arbetslöshet?”

Fler tjejer vill bli VVS-montörer