Logga in

Nobben för branschens utbildningar

Publicerad
2 feb 2018, 10:15

Fördjävligt. En kalldusch. En besvikelse. Reaktionerna är starka när branschens utbildningar underkänns.

Installatörernas Utbildningscentrum, IUC, hade planerat för fem VVS-utbildningar. Men de blir inte av – det blev noll utdelning när Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) fördelade anslagen.

Ola Månsson Foto: Cecilia Larsson LantzOla Månsson, vd på Installatörsföretagen är mycket upprörd över myndighetens beslut.

– Jag tycker det är fördjäkligt, rent ut sagt. Jag kan inte förstå hur man ena stunden satsar på bostadsproduktion, kommersiella fastigheter och infrastruktur. Vi har inte resurser och installationsledet är nog ett av de svåraste att även ta in arbetskraft med utländsk bakgrund. Hur kan man då stoppa utbildningar för oss? säger Ola Månsson.

Han menar att beslutet omkullkastar verksamheten hos IUC som inte kan ha ett kontinuerligt flöde i utbildningen: Ska yrkeshögskolan bara vara ett tillskott ibland?

Hos IUC är reaktionen liknande.

Marcus Andersson Foto: Marita Björklund– Det är en jättestor besvikelse på avslaget och utfallet av ansökningarna. Det var inte något som vi hade väntat, säger Marcus Andersson, vd på IUC.

MYH har lämnat en kortfattad kommentar till avslaget. IUC ska undersöka motiveringen noggrannare och jämföra med de som fått igenom sina ansökningar. För IUC handlar det om över 600 utbildningsplatser under perioden.

– Branschen står i ett desperat behov av arbetskraft och det här ger stor påverkan, säger Marcus Andersson.

Läs mer: VVS-programmet bland dem som ger bäst jobbchans

Peter Cottman Foto: Jan FredrikssonPeter Cottman, verksamhetschef Installation på Bengt Dahlgren i Göteborg är också förvånad över MYH:s beslut. Konsultbranschen har enormt behov av nya medarbetare.

– Att IUC yrkeshögskoleutbildning försvinner kommer som en kalldusch för oss. Vi har under ett antal år sett den som en allt viktigare del i utbildandet av nya medarbetare till vår verksamhet. Det gäller nog såväl konsult- som entreprenadsidan, säger han.

Peter Cottman menar att IUC många gånger lyckas fånga upp människor med praktisk bakgrund i branschen som vill komma vidare i livet – personer som är engagerade i sin egen utveckling. Tillsammans med skolan kan Bengt Dahlgren, och andra arbetsgivare, erbjuda LIA-platser (Lärande i arbete).

– Det är en väldigt anpassad utbildning för vår verksamhet, eller projektledningsverksamheten inom branschen. Ett väldigt bra sätt för dem att pröva på om detta är något för dem, och för oss att känna vilken typ av medarbetare det är. I det allra flesta fall har det blivit jättelyckade rekryteringar, säger Peter Cottman.

Läs mer: Stor brist på arbetskraft

Under senare år har IUC blivit en stark rekryteringskanal för Bengt Dahlgrens VVS-verksamhet i Göteborg. Tidigare var högskoleingenjörsutbildningen på Chalmers dominerande.

– De kommer in väldigt fort i rollen och kan jobba skarpt som VVS-konsulter eller som projektledare på entreprenadsidan. Det är naturligtvis beroende på individen, men det är något längre inkörningsperiod för högskoleingenjörer, säger Peter Cottman.

FAKTA

36 000 utbildningsplatser

Ansökningsomgången till MYH rör utbildningar med första start hösten 2018 eller våren 2019. Totalt fick myndigheten in över 1 200 ansökningar. Av dessa beviljas 525 utbildningar med cirka 36 000 utbildningsplatser till yrkeshögskolan. Enligt MYH är det den högsta beviljandegraden någonsin, 43 procent.

Beviljade utbildningar med VVS-anknytning inom Yrkeshögskolan:

 • VVS- och energiingenjör, distans Luleå, Vuxenutbildningen, Luleå kommun,
 • VVS-ingenjör, Campus Varberg/Varbergs kommun
 • VVS-ingenjör, Stockholm, Hermods
 • VVS-ingenjör, Nyköping, Campus Nyköping
 • VVS-ingenjör, Göteborg, Hermods
 • VVS-ingenjör, Linköping, Plushögskolan – Teknikhögskolan
 • Driftingenjör inom Kyla, VVS och Energi, Eslöv, Karlsson Climate
 • Kyl- och Värmepumptekniker, Helsingborg, Personal Skills PS
 • Kyl- och Värmepumptekniker, Göteborg, Personal Skills PS
 • Energiingenjör, Tranå, TUC Sweden – Yrkeshögskola
 • Ventilationsingenjör med inriktning styr- och reglerteknik, Enköping, Yrkeshögskolan i Enköping Kommun

Utbildningar med avslag:

 • Arbetsledare VVS, distans Stockholm, Stiftelsen Installatörernas Utbildningscentrum, IUC
 • Arbetsledare VVS, distans Katrineholm, IUC
 • Projektledare VVS, distans Stockholm, Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter i Nyköping
 • VVS-ingenjör, Stockholm, IUC
 • VVS-ingenjör, Katrineholm, IUC
 • VVS-ingenjör, Göteborg, IUC
 • Certifierad kyl- och värmepumptekniker inriktning energieffektivisering, Härnösand, Härnösands kommun, Yrkeshögskolan