Logga in

Golvbrunnslösningen: ”Jag har inte på långa vägar gett upp”

Publicerad
26 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
23 feb 2024

Lanseringen av innovationen för enklare montering av golvbrunnar stötte på oväntat motstånd. Anders Torgilsman planerar nya tag för att sprida produkten han tror stenhårt på: ”Man slipper bära och hantera tunga träreglar”.

Från 2019:
Plast ersätter träreglar runt golvbrunnen

Video: Intervju med Anders Torgilsman
“En genomgående kommentar har varit: ‘Var kan jag köpa den?’”

I mars 2019 såg framtiden mycket ljus ut för golvläggaren Anders Torgilsmans innovativa byggsats i plast för montering av golvbrunnar i träbjälklag. Men plötsligt tog det stopp …

Flera grossister, ett byggföretag och en rörfirma var några av de som hade läst om, och blivit intresserade av, den nylanserade produkten Joist 4, berättade Anders Torgilsman när VVS-Forum intervjuade honom 2019. Telefonen brann, mejlboxen var sprängfylld och Anders Torgilsman hade planerat företagsbesök för att visa hur produkten används för de som visat intresse,

Nu, i början av 2024, blickar han tillbaka på planerna som gick i stöpet.

– Corona kom emellan och gjorde att det blev omöjligt att åka ut på företagsbesök på det sätt som krävs för att lansera en ny produkt, säger han.

Produkten finns på marknaden, används och ”tuffar på”. Men inte alls i den omfattning som Anders Torgilsman hade tänkt sig.

Hur gick det med grossistsamarbetet?

— Lundagrossisten har den och på Dahls och Ahlsells finns den som beställningsvara, men ligger inte på hyllorna.

Då och då skickar han själv iväg produkten till kunder runtom i landet som hör av sig, men några intäkter att prata om genererar den inte direkt.

– Det går runt, på plus minus noll kan man säga. Men jag har långt ifrån gett upp. Vi använder den och det gör flera andra lokala företag här också. Jag har bara fått positiva omdömen men önskar att den skulle få större spridning.

”Det verkar ändå som att det finns en hel del pengar att spara eftersom monteringen går snabbare och man slipper åka och köpa olika slags material på olika håll.”

Anders Torgilsmans nya plan är att försöka väcka intresset för produkten bland unga, nyutbildade hantverkare. Han har börjat kontakta gymnasieskolor och yrkeslärare för att få komma ut och visa hur man använder den. Dessutom ska han försöka komma ut och visa upp den på mässor framöver.

Vilket är det största värdet med Joist 4 enligt dig?

– Att den gör jobbet mer ergonomiskt eftersom man slipper bära och hantera tunga träreglar och krypa upp och ned. Jag har själv problem med nacken och tycker att det är viktigt att skona kroppen om det går. Andra fördelar är att det går snabbare, monteringen tar runt en kvart, att tillverkningen sker i Sverige och skapar jobb här. Och den är återvinningsbar. Hållbarhet är viktigt.

En bekant till Anders Torgilsman har i sina beräkningar  kommit fram till att man kan spara ungefär 1 000 kronor per golvbrunnsmontering med Joist 4 jämfört med traditionell montering.

– Det är inte någon vetenskapligt underbyggd studie, men det verkar ändå som att det finns en hel del pengar att spara eftersom monteringen går snabbare och man slipper åka och köpa olika slags material på olika håll.

Anders Torgilsman om uppmärksamheten 2019:
”Om fyra veckor kan jag möta den första stormen”

Har du någon ny uppfinning på gång?

– Ja, men jag har lärt mig att man inte ska prata om det förrän allt är klart. Nu är den på ritningsstadiet men om allt går som det ska kan den finnas på marknaden om ett par år. Det tar mycket tid och kraft att lansera nya produkter.