Logga in

Purus lösning förenklar: ”Tidigare krävdes ganska avancerad matte”

Publicerad
5 dec 2023, 06:02
| Uppdaterad
6 dec 2023

När monteringsplatta och golvbrunn är en enhet går installationen snabbare och risken för fel minskar.

Svenska Purus har tillverkat golvbrunnar sedan 1950-talet. Utgångspunkten för en av de senaste lanseringarna, designgolvbrunnen Pro Line, var att förenkla installationen. Det som skiljer den från tidigare versioner är att en monteringsplatta sitter ihop med golvbrunnen i en enhet. Plattan har ett integrerat fall som ger en fast höjd för flytspacklingen.

Läs också:
Pipelifes första golvbrunn i Sverige: ”Säkrare med klämring i rostfritt stål”

Läs också:
”50 millimeters golvbrunn kan visst klara flödet”

Det blir enklare att montera brunnen ända in till hörn och vägg på ett självinstruerande sätt. Tiden för att mäta upp och beräkna rätt placering minskar liksom risken för att det blir fel, Med hjälp av monteringsplattan finns det givna punkter att placera brunnen på

– Tidigare fick montören själv mäta in brunnen och det krävdes faktiskt ganska avancerad matte för att göra det, säger Håkan Fridvall, produktchef för golvbrunnar på Purus.

Tillsammans med brunnen levereras en manschett som är formad efter brunnen. Den har ett utskuret hål och hål för skruvar som gör det lättare att hitta rätt position på tätskiktet. Manschetten, som tillverkas av Apex, är godkänd tillsammans med 25 olika tätskiktssystem.

– Eftersom det i stort gäller alla tätskikt ökar sannolikheten för att även det steget blir rätt, säger Håkan Fridvall.

Det inbyggda fallet i monteringsplattan liksom i ramen ökar flödeskapaciteten som gör att det samlas mindre smuts. Flödet i brunnen har sammantaget höjts med ungefär 25 procent för alla modeller till mellan 0,6 och 1,4.

– Så det finns inte bara installationsfördelar utan också funktionsfördelar, säger Håkan Fridvall.

Läs också:
Montören hoppade över fixturen när golvbrunnen installerades

Purus

Historien om Purus golvbrunnar startar 1945 på Sjöbo bruk i Skåne med förvärvet av Sjöbo gjuteri som till en början tillverkade rördelar i gjutjärn. Tio år senare inleds ett samarbete mellan dåvarande vd, Bengt Spånberg och byggmästare Harry Karlsson. Harry hade varit i USA och tagit till sig det senaste om den tidens golvbrunnar. Han kallar sin idé för Purus (latin för rent). I dag lämnar tusentals golvbrunnar och tillbehör fabrikerna i Ystad och Smålandsstenar vilket gör företaget störst på golvbrunnar i Skandinavien. Till övriga produktsegment hör golvrännor, inomhusavlopp, rostfri inredning och rostfri sanitet.