Logga in

Energieffektiva golvbrunnen: ”Från uppfinning till något som kan bli standard”

Publicerad
4 dec 2023, 06:03
| Uppdaterad
6 dec 2023

Golvbrunnen som återvinner värme i duschvattnet går nu att köpa i Sverige. Företaget bakom, Enduce, har lyssnat på vad kunderna vill ha och anpassat produkten.

Enduces golvbrunn E1 som återvinner upp till 75 procent av energin från duschvattnet har lanserats och börjat serietillverkas under hösten. Under det senaste året har den testats i olika miljöer.

Läs också:
Energiexperten: ”Hellre resurseffektiv golvbrunn än dyr designpryl”

Läs också:
”50 millimeters golvbrunn kan visst klara flödet”

– Verifieringsfasen har varit superviktig för att vår lösning ska matcha kundens behov. Till exempel har den gått från att vara i en duschkabin till att den byggs in i golvet eftersom de flesta vill ha det. Nu har vi en produkt som har gått från att vara en ingenjörsuppfinning till något som kan bli en ny standard i linje med branschens normer och krav, säger Thomas Holmberg, vd för Enduce.

Den färdiga versionen av golvbrunnen. Foto: Enduce

Fokus för försäljningen läggs i det första skedet på flerbostadshus. Golvbrunnen är föreskriven i flera nya bostadsprojekt, ett av dem i Göteborg, med planerad start under nästa år.

– Vi vill komma in så tidigt som möjligt i projektet och inte vara ett val som görs i ett sent skede. Det är ingen toalettstol utan en energibesparande åtgärd. Om vi tas med i byggkalkylen redan från början får det ett stort positivt resultat för både driftnetto och klimatkalkyl, säger Thomas Holmberg.

Det handlar bland annat om möjligheten att få låna pengar, till exempel genom gröna lån, och att nå miljöcertifieringar.

Golvbrunnen har också köpts av konsumenter.

– Det är kul att småhus får den här möjligheten till energibesparing för där har det inte funnits så många alternativ tidigare. Vi börjar bygga upp vår orderlista och har tagit höjd i serietillverkningen för att kunna leverera stora volymer under det kommande året.

1 000–1 500 enheter kan tillverkas per år inledningsvis

– Leverantörerna som vi arbetar med är så stora att vi snabbt kan skala upp när efterfrågan ökar, säger Thomas Holmberg.

En del av projekten framöver gäller också renovering.

– Vår lösning passar även i befintliga hus, både villor och bostadsrättsföreningar. Man behöver göra lite plats för den, men om man ändå ska göra en stamrenovering eller ett större ingrepp i badrummet är det relativt enkelt att bygga in den.

Golvbrunnen säljs direkt från Enduce och inte via grossist i nuläget. En annan kanal till marknaden är tillverkare av prefabricerade badrum, bland annat Part Construction som medverkade under verifieringen.

– Vi märker att många föredrar att bygga på det sättet. Vår lösning passar bra att komma i modulen, plug and play så att säga. Den tar lite mer plats än en vanlig golvbrunn, men det är oftast inga problem att anpassa för modulerna som på köpet blir klimatneutrala.

En central komponent är en plattvärmeväxlare från Alfa Laval

– Vi försöker överlag hitta så lokala tillverkare som möjligt med tanke på resursbesparingen. Vi vill inte ha tillverkning i något land långt bort och flyga komponenterna till Sverige. Då faller hela poängen med vår produkt, säger Thomas Holmberg.

Varm- och kallvatten ansluts till golvbrunnens kopplingslåda via pexslang. Till golvbrunnen hör en tätskiktsmanschett som är godkänd tillsammans med cirka 25 olika tätskikt.

– Den kommer att kunna installeras på ett säkert sätt utan att det heller avviker så mycket från andra golvbrunnar. Man får lägga lite extra tid på installationen bara, säger Thomas Holmberg.

På sikt är planen en lansering utomlands.

– Högeffektiv energiåtervinning är ett globalt behov. Den fossila energianvändningen är stor på många håll i världen. Man behöver inte peka långt ut. I exempelvis Tyskland är fossilberoendet stort och där kan vi göra stor nytta.

– Sverige blir vår pilotmarknad under det kommande året, men sedan ska vi ta steget vidare internationellt med den här lösningen.

Sveriges största delningssystem för geoenergi:
”Vi får inte bygga en teknikjulgran”

Fakta

Enduce golvbrunn återvinner värme ur duschvattnet. Använt duschvatten leds genom en värmeväxlare innan det spolas ut i avloppet. Utgående använt duschvatten förvärmer inkommande kallvatten och mindre varmvatten behöver tillföras till blandaren och upp till 75 procent av energin sparas. Priset för golvbrunnen är 18 000–20 000 kronor exklusive moms. Återbetalningstiden för ett familjehushåll som duschar 30 minuter per dag beräknas till cirka fem år.

Enduce är med på årets 33-lista med Sveriges bästa startupbolag som utses av tidningen Ny Teknik. Företagen som väljs ut bedöms vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och potential att växa snabbt på den svenska och globala marknaden.