Logga in

Plast ersätter träreglar runt golvbrunnen

Publicerad
27 feb 2019, 08:21

En innovativ byggsats som gör det enkelt att montera golvbrunnar i träbjälklag. En nackskada hindrade golvläggaren Anders Torgilsman tillfälligt från att jobba. Men det stoppade inte uppfinningsrikedomen.

Anders Torgilsman Foto: Jan Fredriksson– Jag har tyckt att det varit problem i vissa badrum att få till bjälkarna och var less på hur det gjordes. Mitt mål var att få till en enkel och flexibel grej som en person kan montera själv. Enligt mina beräkningar tar det bara 10–15 minuter för en ovan person att montera den, säger Anders Torgilsman, BGHS Expantion.

VIDEO: Se hur det fungerar i praktiken

Vikten var också viktig för Anders Torgilsman.

– För den som jobbat som hantverkare och fått bära och släpa på grejer, är det tacksamt om något väger under ett kilo, säger han.

Han tar ett villabadrum som exempel. Hantverkaren bär oftast in en hel träregel som både väger mycket och tar lång tid att hantera, minst 1,5 timme inklusive transporter.

– Om den här ligger på hyllan tillsammans med golvbrunnen och monteringsplattan hos grossisten eller i byggvaru­huset så är det komplett. Det behövs inte mer än en plastkasse för materialet. Och det behövs inte mer verktyg än vatten­pass, skruvdragare och såg, som man har med sig i alla fall.

Triss i felplacerade installationer

Enligt Anders Torgilsmans erfarenhet är det också många som bara pressar ned isoleringen i bjälklaget när de monterar kortlingar för golvbrunnar. Följden blir köldbryggor och dålig ljudisolering.

Att skråskruva träbjälkar är ett annat problem. Trät kan spricka och det är svårt att få dem i exakt rätt nivå.

Bytte inte golvbrunn vid renovering

Joist4 är en byggsats med fyra vinklar som skruvas mot golvbjälkarna. På vinklarna träs två profiler som är 20 mm höga och tillverkade av extruderad plast. Mellan dem monteras två mellanbitar som snäpps fast i profilerna. När hela byggsatsen är monterad passar det för kvadratiska golvbrunnsplattor 300 x 300 mm. I profilerna och mellan­bitarna finns markeringar som visar hur de passar ihop.

Foto: Jan Fredriksson

Profilernas höjd på 20 mm gör det möjligt att rotera golvbrunnen i fixturen innan det hela blir låst.

– Jag ville att det skulle vara smidigt att få på alla delar, förklarar Anders Torgilsman och syftar på skarvmuffen som ansluts mot avloppet. Det var ett av kraven och jag räknade ut att om den är tjockare än 20 mm så är det kört.

Systemet är gjort för golvbjälkar med centrumavstånd 60 cm. Om avståndet är mindre kan det kapas med handsåg.

Responsen på Joist4 har varit överväldigande positiv, menar Andres Torgilsman, som visat den för andra hantverkare.

– Den genomgående kommentaren har varit: ”Var kan jag köpa den?”

Felaktiga rörarbeten blev en dyr affär

Utvecklingen har tagit två år. Anders Torgilsman är övertygad om att det tagit mycket längre tid om han inte samarbetat andra. Han diskuterade idén med sin svärfar som har erfarenhet av både plasttillverkning och produktutveckling och själv haft stöd från Almi Företagspartner.

På Almis inrådan är Joist4 mönsterskyddad och patentsökt. Dessutom har Rise gjort tester för typgodkännande. En viktig kvalitetskontroll som klarats med marginal, enligt Anders Torgilsman.

Joist4 finns tillgänglig på marknaden.