Logga in

Golvbrunnar med fuktsensorer: ”Vet man att arbetet ska mätas blir det oftast bättre gjort”

Publicerad
4 dec 2023, 06:04
| Uppdaterad
12 dec 2023

Tillverkaren Vieser har tagit fram flera lösningar för att minska vattenskadorna i anslutning till golvbrunnen.

Tidigare i år lanserade Vieser golvbrunnsmanschetter med tätskiktssensorer som mäter fukt under tätskiktet. Manschetterna till golvbrunnarna One, Line och Square kan nu fås med sensorer.

Läs också:
Därför dellagar de i stället för att riva allt i badrummen

Läs också:
Montören hoppade över fixturen när golvbrunnen installerades

– Golvbrunnsmanschetten är ett samarbete med branschorganisationen Sluta Riv och Invisense, som tillverkar fuktsensorerna. Syftet är att lösa problemet med vattenskador i Sverige och göra badrummen reparationsbara i framtiden, säger Jens Persson, försäljningschef i Skandinavien för Vieser.

Manschetterna är färdigskurna.

– Det krävs stor precision när manschetterna ska skäras till så att de passar. Det problemet elimineras när de är färdigskurna, säger Jens Persson.

Sensorerna består av ett fuktkänsligt material som absorberar vattenmolekyler och kan sedan avläsas med en fuktskanner. De är passiva, kräver inga batterier eller uppkoppling, och sitter under tätskiktet. Sensorerna kan avläsas när som helst: efter installation, vid två års besiktning eller efter en längre tid, exempelvis när bostaden ska säljas. Därmed blir det möjligt att utföra regelbunden kontroll under tätskiktet och upptäcka vattenläckage i tid.

– Om den som gör installationen vet att arbetet ska mätas blir det oftast bättre gjort. Därmed höjs kvaliteten på arbetet, säger Jens Persson.

Sensorerna håller minst 50 år, det vill säga längre än badrummets livslängd.

– Besiktningsmän har tidigare bara kunnat mäta fukt över tätskiktet. Tack vare sensorerna går det att delreparera kring golvbrunnen och man behöver inte riva hela badrummet, säger Jens Persson.

Kostnaden för dellagning blir betydligt lägre än för att riva hela badrummet och arbetet går mycket snabbare, några dagar i stället för flera månader.

Läs också:
”50 millimeters golvbrunn kan visst klara flödet”

Vieser

Finskt familjeföretag som erbjuder designlock och golvbrunnslösningar. Produkterna har tillverkats i finska Österbotten sedan 1973. Golvbrunnar har installerats i cirka sju miljoner badrum i Finland och företaget har verksamhet även i Sverige, Norge och Estland.