Logga in

Värmepumpen låter som en borrmaskin – ska jag byta oljan?

Publicerad
13 dec 2023, 09:11

Är det oljan i kompressorn som behöver bytas och kan jag göra det själv? undrar värmepumpsinnehavaren. Åsikterna gick brett isär i Facebookdiskussionen.

Experten svarar:
Hur ska värmepumpen monteras för minsta möjliga bullerproblem?

Experten tipsar:
Skadeexperterns udda tips för att undvika värmepumpstvister

Att byta olja i en bilmotor är ju enkelt men hur är det med kompressorer i värmepumpar? Kan man testa med att byta oljan för att få slut på oljudet? Frågan lyftes i en Facebookgrupp av en person som själv inte är i branschen.

Och åsikterna gick brett isär om vad man kan göra och vad man får göra:

”Du kan inte byta olja men det går att tillföra effektiv oljetillsats, teflon som reparerar oljans molekyler till att bättra smörjförmågan, det vill säga tillsätta 5–10% högkoncentrerad tillsats”, föreslog en.

Du ska inte göra ingrepp i kylkretsen, lagen förbjuder dig. Det är större risk att den håller längre om du inte rör systemet. Största skillnaden mellan en värmepump och en bil är att bara den ena har olja som är utsatt för syre och fukt. Ska du byta olja så får du löda loss kompressorn och hälla ut den genom sugledningen och blåsa ur resten med kvävgas. Jag får byta olja i min luft/vatten och kommer inte göra det”, svarade en annan person i diskussionen.

Undvik det här:
10 vanliga missar vid värmepumpsinstallation

Men vad säger experten? Kan man byta oljan själv, och om inte, är det värt att ta hjälp med det? VVS-Forum bollar frågan vidare till skaderegleraren Robin Toneby:

– Man får inte byta oljan själv. Det bästa är att anlita en tekniker för felsökning eftersom oljudet kan bero på många olika saker, som fel eller gammal olja, köldmediebrist eller ett mekaniskt fel. Generellt sett är allt reparerbart men är värmepumpen 15 år och äldre är det tveksamt om det är värt att laga den, säger han.