Logga in

”Ta det lugnt – skit i klockan”

Publicerad
11 dec 2023, 06:00
| Uppdaterad
10 dec 2023

Hon skulle byta en värmekabel till en värmepump – halkade och skadade sig riktigt illa. Nu uppmanar Eva Rosqvist, värmepumpstekniker och grundare av Facebookgruppen Värmepumpsteknik utan gränser, alla kollegor att sluta stressa. Trots att jobben tar längre tid under vintern.

Hallå där Eva Rosqvist, hur mår du?

– Det är okej, jag bröt både vadben och fotled, opererades i går och kommer nu vara hemma först i sex veckor med gips och sedan blir det konvalescens i minst sex veckor. Min dotter hjälper till med matinköp och har tagit hand om min hund.

Värmepumpsteknikerna Eva Rosqvist och Johan Persson går inte hem förrän felen är hittade
Eva och Johan hittar felen i värmepumparna

Att placera utedelen till en luft/luftvärmepump i en källare är ingen bra lösning
Värmepumpens utedel placerades i källare: ”Installatören har nog inte kunnat förstå följden av sitt montage”

 Hur gick olyckan till?

– Jag höll på med att byta en värmekabel till en värmepump hos en privatkund i Ullared. Jag låg på knäna, men när jag skulle resa mig upp så halkade jag på en isfläck. I samband med det vred jag foten. Men jag hade tur i oturen. Det var jättenära att det hade gått hål på huden och då hade det varit hundra gånger värre. I förra generationens värmepumpar satte man värmekablar i en stickpropp, numera kopplas värmekablarna genom värmepumpen och därmed på jordfelsbrytaren. Tyvärr håller inte kunderna heller efter utedelarna till sina pumpar, som ofta har snö och isbildning kring och under sig på marken.

”Jag hade kunnat haft broddar på skorna, men det blir ett problem eftersom vi springer in och ut och då måste ta av dem hela tiden.”

Hade du kunnat göra något annorlunda för att undvika skadan?

– Jo, jag hade kunnat haft broddar på skorna, men det blir ett problem eftersom vi springer in och ut och då måste ta av dem hela tiden. Den största orsaken till den här typen av arbetsrelaterade olyckor är stressen som inte minst skapas av att jobben tar tre gånger så lång tid att göra i vinterväder jämfört med om det är plusgrader. Bara en sådan sak som att man måste springa med varmt vatten för att töa tråget. 

Råd om att stänga av elpatronen får spridning och leder till skador på värmepumpar
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Hur vill du varna andra för att råka ut för något liknande?

– Ta det lugnt – skit i klockan! När jag råkade ut för halkolyckan var klockan 14.30 och jag hade fortfarande inte hunnit äta lunch. Det är klart att det var en stressfaktor. Jag drabbades av förmaksflimmer förra vecka, även det stressrelaterat.