Logga in

Vad skulle du fakturera för det här jobbet?

Publicerad
27 okt 2023, 13:27

Här har de stora problem med läckage. Men det blir svårt att anlita montörer, bara framkörningsavgiften lär nå astronomiska nivåer.

Den internationella rymdstationen ISS har återkommande problem med läckor. Nu har det hänt igen. Personal på stationen såg flagor av misstänkt frusen ammoniak utanför fönstret. I brist på tillgängliga montörer fick två ryska kosmonauter rycka ut på rymdpromenad i veckan för att stoppa tillförseln till en läckande radiator på utsidan av stationen. Ingreppet gjorde att kvarvarande köldmedium läckte ut från ett rör som löper mellan två paneler, rapporterar CBS News.

Fler exempel på jobb i tuffa miljöer:
”Det finns flera sätt att lösa läckorna”

VVS-hjälp på djupt vatten:
”Att laga gasläckor på havets botten är special-special”

Den ena kosmonauten ville torka upp köldmediet med en tyghandduk men beordrades av markkontrollen att lämna platsen när det upptäcktes att en del av vätskan hade hamnat på hans säkerhetstjuder. Rymddräkterna undersöktes innan kosmonauterna släpptes in på stationen igen för att säkerställa att ingen ammoniak fastnat på dräkterna.

Kosmonauternas uppdrag under rymdpromenaden var att hitta och dokumentera läckan samt att isolera radiatorn från matarledningarna. Enligt den ryska rymdmyndigheten Roscosmos har de primära delarna av kylsystemet inte påverkats och det råder ingen fara för stationen eller besättningen. 

Mardrömsuppdrag:
”Det där är inga roliga miljöer att komma till”

Radiatorerna monterades i fjol på den ryska laboratoriemodulen Nauka som dockade på ISS för två år sedan och redan har tre incidenter med läckande köldmedium rapporterats. I december förra året uppstod en dramatisk läcka i kylsystemet som tros ha berott på att modulen träffats av en mikrometeorit. I februari hittades en liknande läcka vid en rymdfarkost dockad vid ISS men de ryska myndigheterna har inte kommenterat vad den berodde på.