Logga in

”Att laga gasläckor på havets botten är special-special”

Publicerad
28 sep 2022, 16:37
| Uppdaterad
29 sep 2022

Om läckorna på Nord Streams rör på Östersjöns botten ska repareras så krävs det sannolikt VVS-montörer med både industrirörs- och dykarkompetens. Det menar Hans Söderström, VVS-expert på Installatörsföretagen.

Det var UNDER natten till tisdagen som läckagen på de 1 220 kilometer långa naturgasledningarna från Ryssland till Tyskland upptäcktes. Regeringen misstänker att det handlar om ett sabotage.

Sebastian Svanborg, rörsvetsare i Oxelösund, jämför sin teknik med att rulla fram ett oljefat på ett golv
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

”Första steg mot att bli multidisciplinära i Sundsvall”
Instalco växer inom industrirör

Två av läckagen har enligt den svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Utsläppet syns på havsytan, bubblandes i en cirkel på cirka 900 meter i diameter. Enligt uppgift från Försvarsmakten så skummar vattnet i tio meter höga kaskader över ytan.

– Att laga gasläckor på havets botten är special-special. Jag känner på rak arm inte till någon VVS-montör med industrirörskompetens som också har dykarcertifikat och kan arbeta under vatten, säger Hans Söderström på Installatörsföretagen.

Kundbasen finns inom kraft-, pappers- och processindustrier i hela Sverige
Bravida köper stort industrirörsföretag

Går det ens att svetsa under vatten?

– Jo det går visst, men det är inte så vanligt. Gasledningarna har extremt höga krav på tryckklass (över 200 bar, mot våra fjärrvärmenäts rörinstallation på 16 bar), så frågan om det går att utföra jobb för detta under vatten. Varken gas- eller elsvets går att använda i vatten, säger Hans Söderström, som tycker att den viktigaste frågan är vad som har hänt med fisken och miljön efter gasutsläppet.

Fakta/Nord Stream

  • Nord Stream 1 invigdes 2011 och samägs av flera europeiska energibolag, men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.
  • Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av anfallskriget mot Ukraina som Ryssland inledde i slutet av februari i år.
  • Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.