Logga in

Baffeln bakom behagligt inomhusklimat

Publicerad
7 okt 2022, 09:32

Kylbaffeln har blivit en nödvändighet på kontor, hotell, restauranger och arbetsplatser. Det är sannolikt bara är en tidsfråga innan vi har kylbafflar i våra bostäder också.

De senaste somrarna har delar av Sverige drabbats av rekordvärme. En av de mest efterfrågade prylarna under de tropiska sommarmånaderna var kylbaffeln.

Munters har fått en order på ett kylsystem för ett amerikanskt datacenter
Munters får två miljarder för att kyla amerikanskt datacenter

Den pampiga 1800-talsbyggnaden ställer höga krav på ventilationen och kyla
Så har de dolt alla installationer i det pampiga 1800-talshuset

Willis Haviland Carrier föddes den 26 november 1876 i Angola i staten New York, USA.

Den amerikanska ingenjören Willis Carrier brukar kallas för den moderna luftkonditioneringens fader.

Carrier konstruerade den första elektriska luftkonditioneringen år 1902.

År 1915 grundade han Carrier Corporation, ett företag som tillverkar bland annat luftkonditioneringssystem. Företaget finns än i dag, bland annat i Sverige.

Kylbafflar sprider luftkonditioneringens kyla på ett behagligt sätt i rummen. Luftkonditionering kan också komma från exempelvis en luft/luftvärmepump, medan kylbafflar oftast tar kylan från ett centralt kylsystem som är installerat i huset.

De prisbelönta kylbafflarna är effektivare än förväntat
”Minskar risken för inomhusregn”

Rörledningar för kalla medier måste förses med diffusionstät isolering på såväl fram- som returledning för att undvika kondens. Det räcker med kortvariga kondensproblem för att få besvär med mögel eller till exempel förstörd parkett.

KYLBAFFELN, SÅ FUNKAR DEN:

En kylbaffels uppgift är att förse skolor, butiker, arbetsplatser och hotell och andra offentliga lokaler med kyld luft.

Kylbafflar bygger på två tekniker, aktiva eller passiva. Den passiva kylbaffeln levererar vattenburen kyla genom konvektion, där rumsluften kyls av vattnet som strömmar genom kylbatteriet, luften sjunker ned och kyler rummet.

En kylbaffel kan även kombineras med ett tilluftsdon och kallas då för tilluftsbaffel eller aktiv baffel. Den har en högre kyleffekt och luften drivs genom baffeln.