Logga in

”Kompressorbytet i värmepumpen går på en halvtimme”

Publicerad
25 sep 2023, 06:00

Qvantum vill massproducera sin nya lättinstallerade värmepump som bara är en liten låda. Vd:n Fredrik Rosenqvist berättar vad som gör den så enkel – och hur en gammal kylskåpsfabrik ska hjälpa dem på vägen.

När Qvantum fick nys om att Electrolux hade svårt att behålla sin gigantiska anläggning i Ungern, som producerat en miljon kylskåp per år, var de snabba med att slå till. Electrolux har haft verksamheten där i 20 år och med anläggningen kommer den erfarna personalen.

Mer om Qvantum
”Det närmaste halvåret gör vi många spännande produktsläpp”

De jobbar med komplicerade felsökningar
Eva och Johan hittar felen i värmepumparna

Fredrik Rosenqvist.

Det är inte så stor skillnad mellan att tillverka kylskåp och värmepumpar, berättar Qvantums vd Fredrik Rosenqvist. 

– Många av de vitala komponenter som behövs för till exempel att tillverka plåten och kylmodulerna med lödning och läcksökning är lika. Men sedan gör man förstås inte vattentankar till kylskåp, vi behöver komplettera anläggningen lite grann.

Samtidigt håller Qvantum på att färdigställa sin nya fabrik i Åstorp, norr om Helsingborg, med en produktionskapacitet på 50 000 värmepumpar. Hur många värmepumpar känner en uppstickare på marknaden sig egentligen nödgade att producera?

”Kompressorbyte är svårt och kräver mycket av teknikerna. Det behövs en certifierad köldmedietekniker, du måste ta ut köldmediet och kapa ledningarna. Sedan sätta in och löda fast en ny kompressor. Det här behövs inte med vår värmepump.”

– Målet är att göra värmepumpen tillgänglig för väldigt många människor. Vi designar en ny generation värmepumpar som bygger på en modulär plattform. Den är dels bra för kunden för vi kan gå ner i pris och den är även bra för installatören, både installation och service är väldigt smidigt.

Fredrik Rosenqvist tycker att även om tillväxten har varit bra de sista åren, ska branschen kunna stödja att fler ska få tillgång till värmepumpar

– Då kan man inte bara fokusera på dagens värmepumpar. De är ganska högt prissatta åt premiumbiten. Branschen måste också anpassa produkterna.

Det var på ISH-mässan i Frankfurt i mars som Qvantum lanserade sin lilla modulära värmepump på 6 kW som är en liten låda. Den modulära plattformen omfattar luft/vatten, frånluft och vätska/vätska värmepumpar. Lådan är enkel att bära in i hus och framförallt enkel att serva.

Fredrik Rosenqvist nämner kompressorbyte som exempel.

– Det är svårt och kräver mycket av teknikerna. Det behövs en certifierad kyltekniker, du måste ta ut köldmediet och kapa ledningarna. Sedan sätta in och löda fast en ny kompressor. Det här behövs inte med vår värmepump. Du som installatör kommer med en ny låda som du kopplar in med klickkopplingar. Inga verktyg behövs när du byter våra värmepumpar. Kunden behöver inte vara hemma en hel förmiddag, det tar ungefär en halvtimme. 

Den komplicerade delen av lagningen görs på servicecenter i en kontrollerad miljö.

Qvantum satsar hårt på att delta i utbytet av gaspannor som pågår runt om i Europa. I Sverige är lägenhetspumparna inte så aktuella, eftersom den svenska kulturen i flerbostadshus bygger på en delad värmenota och inte individuella gasmätningar.

– Men det är samma arbetande enhet i både lägenheter och villor.

I en lägenhet med ont om kvadratmeteryta får värmepumpslådan plats under diskbänken och varmvattenberedaren sätts där gaspannan satt innan. I en villa är det samma enhet, men den placeras i ett 600 x 600-skåp. I en väldigt modern villa klarar man sig på 6 kW, men i en äldre kan det behövas 12 kW och två lådor.

– Värmepumpen har varit för något för nordbor till relativt nyligen, för en svensk är det här en självklarhet, men det är först nu som Europa går samma väg som Norden, säger Fredrik Rosenqvist.

”En av mina medgrundare brukar säga att det finns två branscher som är storebröder till värmepumpar i den meningen att de producerar mycket större volymer.”

Förra året såldes i Europa 3 miljoner värmepumpar och 7 miljoner gaspannor. Och det är där Ungernfabriken, med sin erfarenhet av att kunna tillverka väldigt många produkter, kommer in i bilden. För det behövs många, många värmepumpar framöver när Europa ska byta ut 5–7 miljoner gaspannor, säger Fredrik Rosenqvist.

– En av mina medgrundare brukar säga att det finns två branscher som är storebröder till värmepumpar i den meningen att de producerar mycket större volymer. Den ena är luftkonditioneringsbranschen och den andra är kylskåpsbranschen, och av dem finns det mycket att lära när det kommer till massproduktion. Man har olilka möjligheter att att designa produktionslinjerna om man ska göra 20 000, 50 000, 100 000 – eller om man ska göra många hundra tusen.

Därför, menar Fredrik Rosenqvist, behövs alla Qvantums tre fabriker, Åstorp, Limhamn och Ungern, för att klara affärsstrategin. 

Överfullt på lagret
Tillverkare av värmepumpar: ”Vi får inte ut våra produkter”

Vi har skrivit om tillverkare som har överskott av värmepumpar på lagret, hur märker ni av inflation och räntehöjningar?

– Vi är än så länge så pass små att vi har inte känt av det över huvud taget, allt vi kan och har producerat har vi sålt sedan länge. Men det kommer att svänga lite fram och tillbaka och bromsar in lite just nu. Efter vad jag hör är det fortfarande bra tryck och ingen långvarig utmaning för branschen.

Någon gång under hösten 2024 siktar Qvantum på att vara i gång med produktionen i Ungern.

Läs också:
Panasonic presenterar nya modeller luft/vattenvärmepumpar