Logga in

Tillverkare av värmepumpar: ”Vi får inte ut våra produkter”

Publicerad
4 sep 2023, 06:30

Långa leveranstider har länge varit den stora frågan på den svenska värmepumpsmarknaden. Men för leverantören Vaillant har bristsituationen nu vänts till pumpar på lager.

Tyska Vaillant, som är ett av Europas ledande värmepumpsföretag, har etablerat sig på den svenska värmepumpsmarknaden, men står nu inför en ny utmaning.

De långa leveranstiderna för värmepumpar satte stopp för familjeföretaget
Leveranstiderna tvingade honom sälja firman

Hur mycket skiljer det i investering på luft/vattenvärmepump och bergvärmepump?
Se vilken värmepump som lönar sig bäst

– Slutkonsumenterna i Sverige drar öronen åt sig på grund av ränteökningar och inflationen. Dessutom nekar bankerna folk att låna upp på sina hus för att köpa en värmepump. De hindras från att göra en investering för att sänka sina driftskostnader, säger Thony Sundberg, Sverigechef på Vaillant Group Gaseres AB.

Vaillant har fyllt på både de egna lagren och de hos grossisterna, något som har gjort att köparna bara behöver vänta två–tre dagar på att få en värmepump från företaget. 

– Vi har full ruljans på alla luft/vattenvärmepumpar, split-modeller och vår senaste miljövänliga Arotherm Plus med naturligt köldmedium. Där kan man verkligen prata om det svenska folkets intresse för den gröna omställningen.

Men Thony Sundberg pekar på dagens svårigheter.

– För inte så länge sedan fick många leverantörer kämpa för att kunna leverera värmepumpar.  Nu får vi inte ut våra produkter. Färre vågar köpa värmepump idag och bromsen har dragits åt för slutkonsumenterna, som verkligen tagit till sig detta att sänka kostnaderna för sitt hus och se över sin energianvändning. Nu kan de inte göra det.

Japanska värmepumpstillverkaren Daikin menar också att efterfrågan är lägre jämfört med förra hösten, då den var väldigt hög. Det nya energieffektiviseringsstödet från EU och högre energipriser kommer nog öka på efterfrågan igen, hoppas företaget.

Men på IVT, som ägs av tyska Bosch Termoteknik, upplever man inte att efterfrågan har minskat, utan att den ligger kvar på en hög stabil nivå. 

– Dock var september och oktober 2022 extrema månader, så jämfört med dessa månader är vi tillbaka på mer normala, men fortsatt höga nivåer, säger Titus Alex, försäljningschef på IVT Värmepumpar. Han tillägger: 

–  Framförallt verkar många slutkonsumenter agera mer proaktivt, och planera sitt utbyte av en äldre värmepump tidigare.

IVT kommer under hösten även kunna möta efterfrågan ännu bättre än tidigare, enligt Titus Alex.

 – Våra underleverantörer har nu skruvat upp sin produktionskapacitet. Problemen med komponentbrist ska inte längre i någon större omfattning påverka vår kapacitet att leverera, säger han. 

Försäljningen av värmepumpar fortsätter att gå starkt under 2023
Här är värmepumparna som säljer bäst i vår

Svenska kyl- och värmepumpföreningen vill inte uttala sig i frågan, förrän organisationens tredje kvartalsrapport om försäljningen av värmepumpar i Sverige lanseras i början av oktober.