Logga in

Hemmabygge stoppade vattenflödet

Publicerad
21 aug 2023, 08:51
| Uppdaterad
3 apr 2024

Kampen mot den stigande vattennivån fick fart på uppfinningsandan hos före detta VVS-montören Jimmy Bergh, som lyckades täta källaren på ett minst sagt annorlunda sätt.

En annan lösning:
Fotbollen får viktig roll i översvämningarna

Läs också:
Rättviks VVS räddar värmepumpar undan översvämningen

En bilmatta i gummi, en kettlebell, en glasvas, ett Nood-lås och en 20-kilos pundare. Där har ni lösningen för att täta golvbrunnen i källaren och rädda huset från översvämningar. Bakom den innovativa manicken står före detta VVS-montören Jimmy Bergh i Sala, som numera jobbar med styr- och reglering för Lente automation i Västerås. 

Hur kom du på den här eh … annorlunda lösningen?

– Det var ren panik. Huset som byggdes 2009 har golvbrunn i källaren kopplad till dagvattnet som leds ut i en närliggande bäck. Jag har haft koll på och mätt vattenlinjen med en GPS. När det började synas att vattnet var på väg upp i golvbrunnen brände jag iväg till Bauhaus och köpte ett Nood-lås, men det räckte inte.

På tre timmar hade vattennivån i bäcken stigit med 10-12 centimeter och det rann in vatten.

–I källaren låg en bilmatta i gummi som jag skar till för att täta mot vattenlåset i golvbrunnen. Jag letade fram något med rätt dimension, i detta fall en glasvas och satte en 20-kilos pundare på den. Till sist plussade jag på med en 20-kilos kettlebell som gjorde susen. Då fick jag stopp på vattnet.

En pundare?

– Ja, haha, de heter så på svenska och pounder på engelska. Det är en blyvikt som används inom teatern för att tynga ner tyger och annat. Jag är med i en amatörteaterförening där jag jobbar med belysningsteknik och annan teknik.

Hur lång tid tog bygget?

– Med lite provning och letande – ett par timmar.

Var det dina VVS-skills som kickade in?

– Ja, lite så. Man förstår ju hur det fungerar, att det inte är tätt mot kakelramen utan att man måste täta mot vattenlåset. Jag trivs med mitt nuvarande jobb men man saknar ju att få rörmoka också.

Vad kostade det hela?

– 1500 kronor för Nood-låset. Resten hade jag hemma.

Har du funderat på att söka patent?

– Nej, inte en chans.

Läs också:
”Backventiler blir framtidens krav”

Hur länge får ditt bygge stå kvar i källaren?

 – Tills vattnet sjunker undan och det vet ingen hur lång tid det tar. Innan dess vågar jag inte röra den. Jag har även en dränkpump i en dräneringsbrunn men den hinner inte med.