Logga in

”Det tar mycket längre tid att montera isolering på rillat”

Publicerad
24 aug 2023, 08:42

Rillade rörsystem hyllas av rörmokare för att de sparar tid jämfört med svetsning. Men de är inte lika populära hos isoleringsmontörer. 

Det är inte svårt att hitta VVS-installatörer som förespråkar rillade rör. Det sparar tid vid rördragningar och gör det enklare eftersom licenser och verktyg för svetsning inte behövs. Men det är inte alla som tänker samma sak när de ställs inför rillkopplingar. Isoleringsmontörerna blir inte lika glada. 

Läs också:
”Rillade rörsystem är framtiden”

Läs också:
Fyra anledningar att välja rillade rörsystem

– Först och främst så är det väldigt svårt att räkna på tiden för ett jobb då. Det tar betydligt mycket längre tid att montera isolering på rillat eftersom man måste karva ur skålarna om det är värme och på kyla måste man bygga över med svep, säger isoleringsmontören Patrik Kalin i Göteborg. 

– Isoleringseffekten försvinner dessutom mycket när man måste karva ur så mycket på grund av att det inte finns plats för isoleringen i böjar och kopplingar, det är det största problemet. 

Enligt Patrik Kalin verkar rillning bli vanligare och det är inget som firas bland isolerare. Det tar längre tid för dem att arbeta sig runt kraftiga kopplingar istället för svetsade rör och det finns farhågor om att isoleringen måste karvas bort i så stor utsträckning att effekten av den försämras. Att låta isoleringen sitta lika tjockt runt rillkopplingarna som resten av rören är sällan ett alternativ på grund av det klassiska gamla problemet med utrymme. 

Sitter rören i ett hörn nära taket så…

– Då är det kört. De flesta rörläggarna vet att vi inte är jättefans av rillning men de tycker att det är smidigt. 

Pratar ni med dem om det?

– Ja, vi brukar pika dem om att det är väl bara för att ni inte kan svetsa som ni tar det (skratt). Men det är utvecklingen, det blir billigare och så behöver man inte ha licens för att svetsa, alla kan göra det. Vi isolerare är alltid sist i ledet, man är van vid det och får gilla läget. Jag håller bara tummarna för att det inte kommer in här där jag jobbar.

Och var är det just nu?

– Just nu håller vi på och gör om ett labb inne på Astra Zeneca, jag är uppe i fläktrummet här nu och ska attackera kylcentralen.

Vad är drömmen att se när man åker ut på jobb för dig?

– Det är rostfritt för kyla. Då är det finjobb och det är precis det jag står med här nu. 

Fyra installatörer om varför de gillar rillat:
”Vi kan producera mycket mera”

Hur skulle rillkopplingarna kunna förändras för att underlätta ert arbete?

– Det är om man hade hittat ett sätt att få rörskålen att forma sig bättre med kopplingarna på något sätt, det hade underlättat.