Logga in

Lösull i rörböj – fusk eller ej?

Publicerad
3 apr 2023, 05:49
| Uppdaterad
31 mar 2023

När Lars Pejstrup lade upp en bild i Facebookgruppen Isolerare utan gränser med frågan ”Hur många använder lösull i böjar?” anade han inte att det skulle få så många reaktioner. Fusk! Utropar flera. Får man ens göra så? Vi reder ut.

Lars Pejstrup var ute på ett abestsaneringsjobb i en byggnad från 60-talet för att fylla i det som hade sanerats, och såg att det använts mycket lösull i böjar, varpå han började fundera på om det var vanligt.

Minska inte på isoleringstjockleken
”Flytta ut väggen om det behövs”

Är kall- eller varmdusch bäst?
Isoleringsveteranens fem tips för att slippa kliet

Han ställde frågan i Isolerare utan gränser och fick genast många kommentarer. 

”Jag skär segment alla dagar i veckan. Känns amatörmässigt att lägga lösull i böjar.” säger en. ”Lagt lösull i böjar i 32 år, funkar utmärkt.” skriver en annan. ”Finns alltid någon som lägger lösull i böjarna och sedan ivrigt försvarar detta. Fast de vet att det är fusk.” menar en tredje.

På Lars Pejstrups jobb använder de oftast segment – men han tycker att lösull är en alternativ lösning i bökiga fall.

– Det beror lite på vad det är för rör, säger Lars Pejstrup och syftar på exempelvis rillade rör med två stora kopplingar i var ände och väldigt snäva böjar. 

På platsen han arbetar nu är nu är det långa varmbockade böjar. 

– Då passar inte ytbeklädnaden och det kan bli så att jag använder lösull. En rörskål har 65 kilo i densitet, och i en lösullsböj kan du packa 65, jag vet inte om jag vill kalla det för fusk.

”Klart Paroc vill sälja rörskålar. Men jag har varit med om rörskålar där inte ens en vanlig fogsvans räcker till.”

Lars pejstrup

Han medger att om man tappar lite om man inte packar ullen ordentligt, men att det är problem med vissa fabrikat. Till exempel böjar som är mer rundade.

– Skär man ut segment får man skära av i ryggen för att de ska passa och då får du i alla fall inte rätt tjocklek. Klart Paroc vill sälja rörskålar. Men jag har varit med om rörskålar där inte ens en vanlig fogsvans räcker till. Att få de segmenten att bra bli bra är svårt. Det uppstår glipor och då tätar jag dem med lösull.

En annan isolerare, Magnus Larsson, tar upp frågan i ytterligare ett inlägg i Isolerare utan gränser, där han visar bilder på tillknycklade böjar med lösull.

– När jag själv började inom yrket för cirka 30 år sedan fick jag lära mig att böjar skulle skäras i segment och inte stoppas med lösull. Jag tycker det ser tråkigt ut när man ser tillbucklade böjar.

Även till besvärligare typer av böjar använder Magnus Larsson segment:

Magnus Larsson visar hur han löst trixiga böjar med segment.

– Allt beror på om det finns utrymme för den isolertjocklek som det ska vara. Och sedan får man skära segmentbitar så det blir till en bra böj. Är det ytbeklädnad på isoleringen får man klippa så det passar bra. Är det väldigt trångt med utrymme får man gå ner lite på isolertjockleken. 

Vad säger då experterna om saken? Vi frågar Johan Sjölund, verksamhetschef på Isolerfirmornas förening.

– Därom tvistar de lärda, men mig veterligen har ingen materialproducent med lösull i böjarna i sina montageanvisningar och branschen uppmanar alltid att följa dessa.

Men han säger också att metoden förekommer när det är läge för det. 

– Ska man vara krass – gör du det på ett bra sätt får du ett bra resultat, och givetvis att någon form av ytbeklädnad ska monteras utanpå.

Läs också:
Plåtknepet: ”79-modellen var mindblowing för mig”

Hans Söderström, expert på installationsteknik hos Installatörsföretagen, är mer tveksam.

– I isolering är det stillastående luft som utgör det isolerande skiktet. Använder man hoppressad lösull blir det mer kompakt och inte lika fluffigt och luftigt och därigenom sämre isolerförmåga.

Dessutom är det svårt att få det diffusionstätt.

– Även om du lägger lösull i glipor måste du täcka in det eftersom diffusionstätheten har att göra med mediets temperatur, säger Hans Söderström

Och det är även Johan Sjölund noga med att poängtera:

– Lösull kan ju bara komma i fråga om det är varma installationer vi pratar om, när det gäller kalla går det nog inte att få det bra även om du tejpar.